Een engerling is een verzamelnaam voor de larven van verschillende kevers. De larve heeft de vorm van een C, ziet er rupsachtig uit en heeft een verdikt achterlichaam. Het lijf van de engerling is geelwit en de kop bruin. Sommige soorten engerlingen voeden zich met plantenwortels en daarom worden ze in de land- en tuinbouw vaak bestreden. In dit blog leg ik uit hoe je engerlingen kunt herkennen en hoe je ze het best kunt bestrijden.
Herkennen
Alle engerlingen bevinden zich onder de grond en zijn daarom niet altijd even makkelijk te vinden. Je kunt beter kijken naar het gras. Heb je plekken met geel (dood) gras? Dan bestaat er een kans er engerlingen in de grond zitten. Het is belangrijk dat je meteen actie onderneemt, omdat de schade alleen maar erger zal worden. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot losliggend gazon en uiteindelijk kraaien die in de grond zullen pikken om de larven te zoeken.
Bestrijden
Wanneer je weet dat je engerlingen hebt is het noodzakelijk om ze meteen te bestrijden. Om dat te doen moet je eerst weten met welke larven je te maken hebt. De meest voorkomende zijn die van de meikever, rozenkever, sallandkever of de junikever. Van deze kevers is de meikever het bekendst. De meikever vliegt vooral ’s nachts en wordt aangetrokken tot licht, in tegenstelling tot de junikever, die alleen ‘s avonds vliegt in de schemering. De rozenkever vliegt vooral in de voormiddag en vliegt laag over het gazon, terwijl de sallandkever geen vast vliegpatroon heeft. Als je weet welke engerlingen er in jouw grond zitten, kun je ze bestrijden. Dit gebeurt meestal met aaltjes tegen engerlingen, een biologische manier van engerlingen bestrijden. Hoe gaat dat in zijn werk? De aaltjes worden verspreid over het gazon en dringen de grond in. Wanneer ze de larven hebben gevonden vergiftigen ze die. De larven gaan dood en daardoor ontstaan er nieuwe nematoden, die op hun beurt op zoek gaan naar engerlingen om te vergiftigen. Een zeer effectieve en biologische manier om engerlingen te bestrijden!
Voorbereidingen
Als je engerlingen wilt bestrijden met aaltjes, is het ten eerste belangrijk dat je het gras kort maait. Los vervolgens de aaltjes op in water en sproei dit met een nematodenspuit over de kale plekken of het hele gazon. Het is belangrijk om dit niet te doen in de volle zon en daarna het gazon zo vochtig mogelijk te houden. Herhaal dit een aantal jaren zodat de kever niet meer terug komt.