18.2 C
Amsterdam
dinsdag, mei 28, 2024

De noodzaak van duurzame verwarming in Amersfoort

Wie in Amersfoort woont, weet dat het...

De binnenmuren van je woning schilderen in drie stappen

WonenDe binnenmuren van je woning schilderen in drie stappen

Kan jouw woonkamer, keuken of slaapkamer wel een leuk kleurtje gebruiken? Ben je de huidige kleur helemaal zat of past deze niet meer bij je smaak? Dan kun je gemakkelijk de muren verven! In tegensteling tot buitenmuren, kozijnen of deuren, hoef je voor het schilderen van binnenmuren niet per se een schilder in te schakelen. Althans, als je zelf een beetje handig bent. Zo niet, dan google je schilder gezocht en vind je binnen een mum van tijd een ervaren expert in de buurt.

Zelf een muur schilderen: de voorbereiding

Het eerste wat je moet doen is alle meubels aan de kant schuiven en afdekken met bijvoorbeeld plastic. Als je muren verft met een roller, kan dit namelijk behoorlijk spatten.  Houd daarom minimaal twee meter aan tussen meubels en het te verven oppervlak, en dek ook de vloer af met plastic of karton.

Wil je graag een strakke naad aan de zijkanten? Dan is het zaak dat je netjes alle randen afplakt. Dit is het klusje waar de meeste mensen erg tegenop zien. Het kost namelijk relatief veel tijd om dit netjes te doen, maar het is het wel waard! Extra tip: voor de meest strakke rand verf je eerst met een kwast de kleur van het te beschermen oppervlak tegen de rand aan. Deze verf dringt door tot onder de tape, waardoor deze als het ware geseald is. Als je daarna met de gewenste kleur er overheen gaat en de tape verwijdert, blijft er een super strakke rand over.

Stap twee: het schilderen van de muren

Het schilderen van grote oppervlakken kun je het beste doen met een speciale muurverfroller. Met een kwast zou het namelijk teveel tijd in beslag nemen. Koop ook een speciale verfbak, waar je de roller in kunt leggen en kunt voorzien van verf. Zorg ervoor dat je over het gehele oppervlak dezelfde ‘strepen’ maakt terwijl je rolt. Het beste is om dat van boven naar beneden te doen.

Is een tweede laag nodig?

Als je een vergelijkbare tint over de huidige muurkleur heen verft, is doorgaans een tweede laag niet nodig. Is dat wel het geval, bijvoorbeeld bij een veel lichtere of donkerdere kleur? Dan heb je zeker twee lagen nodig. Laat in dat geval de eerste laag goed drogen. Op de verpakking staat hoe lang dat moet.

Met deze tips kun je gerust zelf een paar muurtjes schilderen. Besteed je het toch liever uit aan een professional? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om via Trustoo.nl een ervaren schilder te zoeken die je graag helpt.

Check ook deze content

Populaire berichten