20.4 C
Amsterdam
maandag, juli 22, 2024

De binnenmuren van je woning schilderen in drie stappen

Kan jouw woonkamer, keuken of slaapkamer wel...

De noodzaak van duurzame verwarming in Amersfoort

Wie in Amersfoort woont, weet dat het...

Energie en duurzaamheid

WonenEnergie en duurzaamheid

Het klimaat, energiebronnen en duurzaamheid zijn zomaar een aantal begrippen die momenteel zeer actueel zijn. Vrijwel dagelijks beheersen deze begrippen het nieuws. De noodzaak om bewuster met het klimaat om te gaan is inmiddels bij velen doorgedrongen. De van oudsher gebruikelijke energiebronnen, de fossiele brandstoffen steenkolen en aardgas zijn relatief goedkoop. Het grote nadeel is dat deze bronnen CO2 uitstoten, de grootste veroorzaker van de klimaatverandering. De vraag naar duurzame energiebronnen neemt steeds verder toe. Duurzame energie maakt gebruik van oneindige energiebronnen, zoals de zon, wind en waterkracht. Ook al hebben we in ons land niet altijd de gehoopte hoeveelheid zonne-uren per jaar, ook bij ons is zonne-energie zeker een interessante optie. De komende jaren zal steeds meer stroom duurzaam worden opgewekt zodat het klimaat uiteindelijk minder belast zal gaan worden.

De opwarming van de aarde

Het zal je niet ontgaan zijn dat de gemiddelde temperatuur ook in ons land aan het oplopen is. De klimaatverandering is in volle gang en het weer wordt steeds grilliger. Met name in de zomermaanden kent de temperatuur hoge uitschieters en schijnt de zon uitbundig. Het is zaak dat we ons daar op in gaan stellen want van nature zijn we dat in ons land niet gewend. Het goed beschermen tegen de brandende zon is uiteraard een eerste voorwaarde. Ook is het prettig als je je huis en slaapkamer lekker koel kunt houden zodat de warmte daar te doen blijft. rolluiken zijn daar bij uitstek geschikt voor. Rolluiken zijn er in vele soorten en maten, ook met elektrische bediening. Zo kan je makkelijk en geruisloos je rolluik omhoog en naar beneden doen. Naast het tegenhouden van de warmte werken rolluiken ook geluidsisolerend.

Duurzaamheid zal de toekomst gaan bepalen

De komende jaren zullen er nog flinke stappen gemaakt moeten worden om uiteindelijk uit te komen op energiewinning waar geen of nauwelijks CO2 vrijkomt. Voor de komende jaren is er een plan gemaakt om uiteindelijk in 2050 uit te komen op een duurzame en CO2 neutrale energiewinning. In ons land zullen om dit te realiseren een aantal maatregelen worden genomen. Er zullen windturbines op zee worden geplaatst, windmolenparken worden ontwikkeld en een verder toename van de zonnepanelen op daken en in speciale zonneparken. In de toekomst komen daar technieken bij die nu nog verder doorontwikkeld moeten worden. En met al deze maatregelen en aandacht zal je jezelf ook steeds meer bewust worden van de noodzaak om duurzame keuzes te maken.

Check ook deze content

Populaire berichten