0.3 C
Amsterdam
vrijdag, december 1, 2023

De binnenmuren van je woning schilderen in drie stappen

Kan jouw woonkamer, keuken of slaapkamer wel...

De noodzaak van duurzame verwarming in Amersfoort

Wie in Amersfoort woont, weet dat het...

De effecten van Palmolie

HealthDe effecten van Palmolie

Iedereen kent Nutella wel, die heerlijke romige chocopasta die iedereen graag op zijn of haar boterham ziet, of je nou naar werk of naar school gaat, jong of oud bent. Zolang je van chocola houdt vindt je dit vast een delicatesse op je brood. Daarnaast vind je vast ook producten zoals pindakaas, veel soorten koekjes, chips en sauzen lekker. Deze producten lijken weinig gemeen te hebben, maar een ding dat ze allemaal gemeen hebben is palmolie, een ingrediënt dat in al deze producten gebruikt wordt.

Palmolie wordt dan ook niet alleen gebruikt in etenswaren. Het wordt gebruikt in een wijd assortiment producten, zoals deodorant, lippenbalsem, wasmiddel, shampoo, zeep, tandpasta en zelfs biodiesel.

Vervuilend

Palmolie is een soort olie die wordt geoogst uit het oliepalm vrucht uit Afrika, deze plant wordt tegenwoordig veel geteeld in Zuidoost-Azië. Hierbij komt veel milieuvervuiling kijken. Het oogsten van palmolie is namelijk een van de grootste vervuilers vanwege de ontbossing voor de aanleg van dit soort plantages. Vanwege de intensieve ontbossing is het bosareaal van deze regio bijna gehalveerd, bleek na onderzoek uit 2015. Dit betekent ook het uitsterven van bepaalde diersoorten die in deze regio leven.

De negatieve effecten van deze plantages worden nu dan ook beheerst door de organisatie onder de naam RSPO (Roundtable of Sustainable Palm Oil). Deze organisatie is opgericht in 2004 en wordt niet beheerd door de overheid. Om te zeggen dat palmolie goed is, is een behoorlijke sprong. Maar we hebben het wel nodig, het maak namelijk deel uit van zo’n 35% van alle wereldwijde plantaardige olie. De jaarlijkse productie hiervan bedraagt dan ook ongeveer 75 miljoen ton.

Effect op gezondheid

Naast het vervuilende van de palmolieteelt is het niet per sé slecht voor je, uit onderzoeken is zelfs geconcludeerd dat palmolie het risico op kanker verminderd in mensen. Er is dan ook geen instelling ter wereld die de productie van palmolie tegengaat of afraad. Geloof het of niet maar een paar palm oil facts constateren dat er zelfs vitamines, antioxidanten en carotenoïden. Slecht is het dus zeker niet voor je! Hiernaast is onderzoek gedaan naar de verschillen tussen palmolie en dierlijk vet. Hieruit is gebleken dat er geen merkbare verschillen zijn wat betreft het opbouwen van blokkades in de bloedvaten. Palmolie ondersteunt zelf weefselgeneratieprocessen, zoals schaafwonden.

Palmolie is dus zeker geen boosdoener in het menselijk lichaam, je zou het argument kunnen maken dat het goed voor je is, uiteraard met mate. Maar dat is met alles zo.

Check ook deze content

Populaire berichten