Voor veel ondernemers zijn de administratieve werkzaamheden een saaie en vervelende afwisseling van de dagelijkse gang van zaken. Veel ondernemers kiezen er daarom ook voor om de boekhouding uit te besteden aan een accountant of boekhouder. Het is tegenwoordig echter zo dat er een breed scala aan software beschikbaar is waarmee je als ondernemer zelf je boekhouding kan bijhouden zonder diepgaande kennis van zaken. Dit artikel helpt je op weg om het maximale te halen uit jouw boekhoud software.
Ken je positie
Om als ondernemer zelf je boekhouding te doen is het belangrijk dat je weet wat je positie is In het financiële speelveld. De belastingdienst hanteert uiteenlopende regels voor diverse sectoren en voor diverse soorten ondernemers. Winkeliers krijgen bijvoorbeeld te maken met een BTW tarief van 21% voor praktisch alle producten (voor voedingsmiddelen wordt er een ander tarief gehanteerd). in andere sectoren is er weer sprake van een BTW tarief van 9%. BTW is eigenlijk niks anders dan omzetbelasting. Als ondernemer heb je ook te maken met andere vormen van belasting zoals winstbelasting of verlegde belasting. Op de site van de Belastingdienst is een hoop informatie hierover terug te vinden maar op het moment dat je er niet uit komt kan je makkelijk terecht bij de belastingtelefoon. Voor een bepaalde ondernemers is het aantrekkelijk om onderdeel uit te maken van de kleine ondernemersregeling, ook wel KOR genoemd. Dit is een regeling voor kleine ondernemers (met een omzet lager dan €20.000) waardoor ze geen belasting hoeven af te dragen.
Deel je systeem goed in
Op het moment dat je zelf je boekhouding gaat bijhouden dan is het goed om op een verstandige manier gebruik te maken van je boekhoudsoftware. Door alles goed in te stellen maak je het jezelf een stuk makkelijker op de lange termijn. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je alle klanten goed instelt in je klantenbestand. Op die manier hoef je Alleen Maar de klant aan te vinken op het moment dat je een factuur of een offerte wil uitsturen. Let erop dat je hierbij alle gegevens invult, dus onder andere het adres en KVK nummer. Daarnaast is het belangrijk dat je de juiste kostenplaatsen invult. Dit zijn bepaalde codes die je hangt aan uitgaven en inkomsten waarmee je op termijn makkelijker kan categoriseren waar je geld vandaan komt en naartoe gaat. Dit geeft niet Alleen inzicht in je financiën, maar maakt het doen van belastingaangifte ook een stuk makkelijker.