9.9 C
Amsterdam
donderdag, september 12, 2024

De binnenmuren van je woning schilderen in drie stappen

Kan jouw woonkamer, keuken of slaapkamer wel...

De noodzaak van duurzame verwarming in Amersfoort

Wie in Amersfoort woont, weet dat het...

5 succesfactoren van zelfsturende teams

Zakelijk5 succesfactoren van zelfsturende teams

Zelfsturende teams worden steeds populairder. De voordelen van deze zelfsturende teams spreken veel managers aan, waardoor het onderzoeken van dit fenomeen steeds interessanter wordt. Zelfsturende teams staan namelijk bekend om de flexibiliteit en meer tevredenheid onder medewerkers en klanten die ze veroorzaken. Het groeien naar een nieuwe organisatievorm wordt echter vaak als lastig ervaren door bedrijven. Desondanks kunnen er wel een aantal factoren in kaart gebracht worden die de kans op succes kunnen vergroten.

Wat zijn zelfsturende teams? Zelfsturende teams worden gekenmerkt door teams die bestaan uit een vaste groep medewerkers die samen de verantwoordelijkheid dragen voor het leveren van een product of dienst. Er kunnen 5 succesfactoren uiteengezet worden, die de kans op een succesvolle toepassing van zelfsturende teams kunnen bevorderen.

  1. Stel duidelijke doelen. Voor teamleden is het van cruciaal belang om te weten wat er van ze verwacht wordt en welke doelen zij dienen te halen. Zonder deze doelen kunnen er geen taken verdeeld worden en kan er niet efficiënt gewerkt worden.

  2. Zorg voor een harmonieus en gemotiveerd team. Om een zelfsturend team succesvol te laten presteren is een goede samenwerking erg belangrijk. Hiervoor is het essentieel dat teamleden in een veilige omgeving kunnen werken en dat zij op een harmonieuze manier met elkaar omgaan. Daarnaast kan een organisatie alleen overstappen naar een nieuwe organisatiestructuur wanneer medewerkers deze overgang steunen. Voldoende draagkracht en motivatie is dus benodigd om een zelfsturend team goed te laten functioneren.

  3. Ga regelmatig reflecteren en evalueren. Om de resultaten van een team te optimaliseren is het belangrijk om regelmatig samen te komen om te spreken over de prestaties en ervaringen van het team. Op deze manier wordt open communicatie gestimuleerd en kunnen er aanpassingen gedaan worden in de werkwijze van het team als blijkt dat dit niet efficiënt genoeg werkt.

  4. Blijf continu doorontwikkelen. Er is altijd ruimte voor verbetering in organisaties. Dit geldt ook voor zelfsturende teams. Het is daarom van belang om altijd te blijven kijken waar kansen blijven liggen of waar een proces niet efficiënt wordt uitgevoerd.

  5. Neem de tijd. De overgang naar een nieuwe organisatiestructuur kost tijd. Een zelfsturend team is daarom ook niet in één keer volledig geïmplementeerd. Geef teamleden de tijd om aan de veranderingen te wennen en om de werkwijze zich eigen te maken.

Het experimenteren met nieuwe organisatievormen, zoals werken met zelfsturende teams, kan lastig zijn als de organisatie en zijn medewerkers hier nog geen ervaring mee hebben. Om dit toch soepel te laten verlopen, kan Soople ingeschakeld worden. De consultants van Soople hebben veel ervaring met het begeleiden van organisaties naar nieuwe organisatievormen. Benieuwd wat Soople voor jullie kan betekenen? Neem dan gerust contact op!

Check ook deze content

Populaire berichten