17.1 C
Amsterdam
donderdag, juli 7, 2022

Je woning moet gerepareerd worden wat nu?

Het kan zijn als je een nieuwe...

Een Carhartt hoodie is ideaal voor de wat frissere avonden

Ga je graag kamperen of naar festivals?...

Palm oil facts om jouw horizon te verbreden

AlgemeenPalm oil facts om jouw horizon te verbreden

In het nieuws, op social media en in de wandelgangen hoor je allerlei 'palm oil facts', die soms niet eens waar zijn. Meningen worden vaak gevormd door de publieke opinie, die vervolgens weer wordt gevormd door individuele meningen. Vaak berusten die individuele standpunten op onwaarheden en een tekort aan informatie. De zogenaamde palm oil facts die her en der te lezen vallen, zijn dan ook inmiddels achterhaald. Oud nieuws! Wil je de échte feiten over palmolie kennen? Dan is het van enorm belang om in de stof te duiken en op zoek te gaan naar de waarheid.

Om het je gemakkelijk te maken kun je op je gemakje verder lezen om enkele belangrijke feiten over palmolie te lezen. Het goede nieuws is namelijk dat de palmolie productie is geëvolueerd naar een duurzame, milieu- en arbeidersvriendelijke methode. De palm oil facts die jou dus vertellen dat palmolie slecht is voor onze prachtige regenwouden en arbeiders uitbuit, zijn toe aan een feitelijke herziening. Ben je er klaar voor?

De toekomst van palmolie

Over de hele wereld, rond de evenaar, groeien olie palmen. Per jaar wordt door deze palmen maar liefst 62 miljoen ton olie per jaar geproduceerd. Iedere boom produceert in z'n eentje 40 kilo per jaar. Alles bij elkaar betekent dat een aandeel van 38 procent in de totale globale plantaardige olieproductie. Per hectare leveren oliepalmen dan ook 3,8 ton aan olie op. Dit staat in een indrukwekkend contrast tot de opbrengst van andere plantaardige olie, zoals zonnebloemolie, kokosolie en koolzaadolie. Die drie laatst genoemde planten hebben een opbrengst per hectare die onder de 1,0 ton ligt. Palmolie is dus potentiëel een zeer duurzaam, milieuvriendelijk en prachtig product!

Een vooruitstrevend initiatief

Alleen al in Indonesië en Maleisië zijn bij elkaar ongeveer 4,5 miljoen mensen die hun volledige inkomen te danken hebben aan de productie van palmolie. Deze hardwerkende boeren kennen hun 'palm oil facts', zonder hierin beïnvloed te worden door broodje aap-verhalen en fabeltjes. De European Palm Oil Alliance is een collectief van doeners die de gezondheid van de natuur en de rechten van mensen hoog op de prioriteiten lijst hebben staan. De EPOA is in de palm oil facts gedoken en heeft de bovenstaande informatie voor jou op een rijtje gezet. Daarnaast is gezorgd voor eerlijke lonen voor de lokale boeren, die dus een beter leven hebben en niet meer worden benadeeld door grote bedrijven. Ook worden tegenwoordig geen regenwouden meer verwoest voor de aanleg van landbouwgrond om palmolie te produceren.

Het resulaat is dat nú al meer dan 85% van de producten die jij in de supermarkt koopt zijn gemaakt van duurzame, mensenrechten-vriendelijke palmolie. Check de volgende keer het label maar eens van de pindakaas die je wilt kopen. Of de shampoo. Of ieder ander product waar palmolie in zit. Op het label vind je een melding dat de gebruikte palmolie op duurzame wijze is gewonnen. Ga dus niet voor een product waar simpelweg op staat 'Geen palmolie'. Want nu je de waarheid weet, koop je graag producten waarvan je zeker weet dat ze in orde zijn. Het is fijn om de palm oil facts te kennen en niet alles te geloven wat je hoort. Nietwaar?

Check ook deze content

Populaire berichten