Van welke kleur houden potplanten?

Deze vraag verwacht je eerder op een basisschoolplein, maar toch is het een actuele kennisvraag op de Grow Campus. Ondernemer Harry de Beijer van de gelijknamige kwekerij in Bemmel (Gelderland) vroeg zich al een tijdje af hoe hij de verschillende groeisnelheden onder LED-licht van potplanten met snackgroenten beter op elkaar kon afstemmen, zodat hij eerder en met een breder assortiment de markt op kan. Met behulp van een proefopstelling met LED-licht, nieuwe kennis uit de HAS-klimaatkamers en twee HAS-studenten is het antwoord op deze ogenschijnlijk simpele vraag in zicht.

Harry de Beijer toont zich tevreden over deze proef: “Zelf heb ik als ondernemer niet altijd de handen vrij om te experimenteren, testen te doen en relevante resultaten te verzamelen en interpreteren. De hulp van de 2e-jaars HAS-studenten Joep en Jos kwam uitermate goed van pas. Er is een proefopstelling van LED-licht gemaakt op mijn bedrijf. Daarnaast hebben ze veel kennis verzameld en de nieuwste inzichten uit de klimaatkamers van de HAS in Den Bosch direct in de praktijk toegepast”.

Trial and error
Met dit soort nieuwe technieken is het toch altijd een vorm van ‘trial and error’. Als ondernemer ga je niet direct 100% overstag, want de risico’s zijn groot. Maar met zo’n experiment op zak kun je stappen zetten richting de toekomst. Een logische vervolgstap is om de bedrijfseconomische rendabiliteit van LED-lampen in glasteelten eens tegen het licht te houden. In ondernemerstaal: rond rekenen.

“We gaan zeker door”
Harry de Beijer zet alvast de deuren op een kier voor een volgende lichting HAS-studenten dit najaar: “Wij gaan zeker door met dit experiment. Ik kweek naast potplanten met snackgroenten ook terrasplanten. Als kwekers moeten wij de remstoffen die we die planten geven verminderen. Ik wil wel eens zien wat LED-licht doet met de opkweek van terrasplanten in de periode van het  jaar dat het buiten donker is en het groeiproces van nature langzamer verloopt vanwege het aantal uren zon- en daglicht. Ik verwacht dat met LED-licht op dat terrein nog veel winst te behalen valt. Daar mogen HAS-studenten zich de volgende keer in stukbijten.”

Wil jij als ondernemer ook studenten van de Grow Campus in jouw voordeel laten werken? Neem dan contact met ons op!

2017-06-15T11:45:25+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag