Insectlab zoekt samenwerking

Het is een opvallende verschijning op de Grow Campus; de blauwe container naast de hightech kas achter het gebouw van de HAS. Een klein bordje op de voordeur verraadt wat voor wereld erachter schuil gaat. Op het bordje prijkt de naam van het ‘Insectlab’. En dat raakt de spijker op zijn kop, want dat is precies wat het is: een laboratorium en testruimte voor insectenkweek.

In het Insectlab wordt broodnodige, basale kennis ontwikkeld van moderne insectenkweek. Inmiddels kent Nederland een handjevol grote en kleine bedrijven die experimenteren met de kweek van insecten als hoogwaardige (dierlijke) eiwitvervangers voor de voedingsindustrie. Veel van die bedrijven experimenteren in hun eigen R&D-centra en maken de kennis niet openbaar. Het Insectlab maakt alle kennis juist wel openbaar, zodat zo veel mogelijk bedrijven er gebruik van kunnen maken.

Opschalen en mainstream maken
Het ultieme doel is immers om insectenkweek in Nederland flink op te schalen en mainstream te maken. Opschaling in meerdere opzichten: opschaling van type studenten op de Grow Campus die kennis toevoegen aan insectenkweek. Nu zijn het nog vooral biologen en ecologen die geïnteresseerd zijn in insecten, maar ook business- en veehouderijstudenten tonen interesse in deze nieuwe tak van sport. Bovendien moet er nog veel (nieuwe) kennis verzameld worden over de klimatologische omgeving waarin insecten zo snel mogelijk vermeerderen om serieuze business te bedrijven. Tot slot zijn nieuwe inzichten gewenst over het terugdringen van plaaginsecten in de kolonie om zo tijdig de negatieve insecten eruit te filteren. Daar kan klimaatcontrole ook een rol in spelen.

Trendcollege Insectenkweek
Het is dus nog vooral pionieren in de blauwe container van het Insectlab. Maar het Insectlab biedt geïnteresseerde ondernemers en studenten op de Grow Campus al jaren interessante faciliteiten. Zo is er weer in 2017 (startdatum: 31 januari 2017) de ‘Trendcollege Insectenkweek’ van HAS Kennistransfer. Er zijn HAS-studenten(groepen) in het veld actief voor bedrijven in de toeleverende en perifere industrie rond de voedselketen. Insecten zijn vooral interessant als proteïnebasis voor visvoer en diervoer. Ondernemers met vragen waarbij studenten(groepen) in het veld aan de slag gaan, kunnen dus ook terecht bij Insectlab. En in de faciliteit Insectlab kunnen ondernemers nieuwe kweeklijnen opzetten en testen op genetische variëteit.

2016-12-22T12:36:01+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag