Studenten ontmoeten bedrijven op Talentencafé Circulaire Economie

Donderdag 8 november organiseerde de Grow Campus in samenwerking met AgriFood Capital Werkt! een Talentencafé over circulaire economie. In de School voor de Toekomst van het Koning Willem I College konden mbo en hbo studenten van meer dan 10 verschillende opleidingen sprekers van bedrijven als Kromkommer, Hutten en Palital aan de tand voelen over duurzaamheid en ondernemerschap.

De opzet van het café was simpel. De sprekers introduceerden zichzelf en hun bedrijf tijdens een korte pitch, waarna de studenten met hen om tafel gingen. Bart Aupers van Kromkommer beet de spits af. Toen hij hoorde dat maar liefst 10 tot 15%  van de groenten en fruit de markt niet op komt puur vanwege het uiterlijk, besloot Bart dat hij hier iets aan wilde doen. Nu maakt hij zich als krommunity builder dagelijks sterk voor het redden van kromme groenten en fruit.

Onszelf opheffen
“Het klinkt misschien gek, maar ons doel is eigenlijk om onszelf op te heffen als onze missie geslaagd is,” legt Bart uit aan de studenten. “Bij Kromkommer werken maar 5 mensen. Onze producten, van soep tot een speelgoedset van kromme groenten en fruit, zijn een middel en geen doel. Wijzelf fungeren als een soort pr-bureau. Alles draait om het uitdragen van de kromme missie.”

Diervoeradditieven
De tweede spreker is Rixt Dekkers van Palital. Dit bedrijf maakt duurzame diervoeradditieven, waaronder butyraatconcepten die worden gebruikt ter bescherming van de darmgezondheid. Door het bieden van een alternatief voor antibiotica, draagt Palital bij aan de gezondheid van dier en mens. Additieven van gecoat ureum kunnen gangbare eiwitbronnen als soya tot 10 % vervangen, wat een positieve impact heeft op de kap van het regenwoud.

Als een vis in het water in de agrisector
Rixt heeft zelf geen ‘groene’ opleiding gedaan maar voelt zich als een vis in het water in de agrisector. “De mensen bij Palital zijn niet bang om hun verhaal te vertellen. Het bedrijf exporteert naar meer dan dertig landen, daarom wordt er regelmatig gereisd naar bijvoorbeeld Brazilië, de VS en India.”

Duurzame en gezonde keuzes
De laatste pitch is van Rob Loose, recruiter bij Hutten. Hij vertelt hoe het familiebedrijf zich ontwikkelde van party catering tot o.a. business catering, events en hospitality services. Momenteel werken er zo’n 1.900 samenwerkers bij Hutten die dagelijks zo’n 40.000 monden moeten voeden. Zij zien het als hun gezamenlijke verantwoordelijkheid om te helpen bij het maken van duurzame en gezonde keuzes. Werkgeluk is een belangrijke pijler bij Hutten.

Soepel verloop
Tijdens de interactie die volgt op de pitches, vragen de studenten de sprekers het hemd van het lijf. Aan Palital bijvoorbeeld waarom het soyaeiwit niet voor 100% vervangbaar is. Aan Kromkommer of ze wel eens niet kunnen leveren omdat er geen reststromen zijn. En aan Hutten waar nou precies de speerpunten liggen. Gastheer (en HAS student) Dirk-Jan Kloet zorgt voor een soepel verloop van de discussie en vraagt de sprekers na afloop wat hen het meest is bijgebleven.

Prachtige ontwikkeling
Rob Loose van Hutten laat weten dat hij het mooi vindt dat studenten al zo jong bezig zijn met thema’s duurzaamheid en betekenisvol ondernemen. “In mijn tijd koos je gewoon voor bedrijfskunde of economie. Nu wordt er al in een vroeg stadium nagedacht over de verantwoordelijkheden die je hebt als ondernemer en de impact van je bedrijf op zijn omgeving. Dat is een prachtige ontwikkeling.”

2018-11-29T09:30:10+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag