STRING boosts Europese regio’s met sterke agrifood motor

Wist jij dat agrifood clusters extra goed gedijen in die Europese regio’s waar ze effectief gepositioneerd zijn in het hart van regionale ontwikkelingsprogramma’s? Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Regionale beleidsinstrumenten strooien nog al eens roet in de motor van sterke agrifood clusters. Dat remt de voorsprong en maatschappelijke effecten, zoals regionale werkgelegenheid en vitaliteit. Daarom slaan zeven Europese regio’s de handen ineen binnen het gloednieuwe project STRING. Grow Campus partner ZLTO neemt deel aan STRING, en vertelt over de meerwaarde van dit project voor bedrijven in de agrifood sector.

Meerwaarde creëren 

Regionale bestuurders liggen er echt wakker van. Dat was de slotsom tijdens de Europese aftrapbijeenkomst in in Bologna (Italië). Gedeelde knelpunten in de ontwikkeling van agrifood clusters moeten opgelost worden. Maar waar te beginnen? Dichtbij huis. Binnen (regionale) ontwikkelprogramma’s is nog een wereld te winnen. Simona Caselli (Regionaal Minister Agricultuur, Regio Emilia Romagna) beaamt: “In onze regio richten wij ons op een kwaliteitsbenadering in samenhang met wat consumenten van ons vragen. In die benadering zijn innovatie en duurzaamheid van belang. We hopen te profiteren van de kennis en ervaringen van andere regio’s binnen STRING. En we delen onze unieke kennis over toegevoegde waarde concepten met de andere regio’s in Europa”.

Slim, gezond en duurzaam voedsel is een topprioriteit op de Europese agenda. De levendigheid en dynamiek van vele Europese regio’s is afhankelijk van de mate van activiteit en competitiviteit van de agrifood sector. STRING verbetert het concurrentiepotentieel van agrifood clusters door een intensief, interregionaal uitwisselingsprogramma gericht op clustersamenwerking. Pieter de Boer (Beleidsmedewerker van de provincie Noord-Brabant tevens projectleider STRING) zegt: “In de eerste fase van het project richten we ons op kennisuitwisseling en praktijkonderzoek om van elkaar te leren. Dit moet ertoe leiden dat deelnemende Europese regio’s tools en instrumenten aanpassen en adapteren om innovatie te stimuleren en economische-maatschappelijke impact in de regio te verbeteren. ”

Anne-Marie Spierings (Gedeputeerde van Agrarische Ontwikkeling in de provincie Noord-Brabant) vertelt: “We kijken ernaar uit om samen te werken met de STRING-regio’s kriskras door Europa. In onze provincie zijn wij goed in het produceren van goede grondstoffen in grote hoeveelheden met schone, efficiënte en duurzame productiemethoden. Wij willen leren hoe we toegevoegde waarde kunnen creëren voor onze producten en om te innoveren en nieuwe business te creëren in samenwerking met de zorg- en hightech sector.

Resultaten

STRING werkt aan verbeterde uitvoering en implementatie van regionale beleidsprogramma’s en fondsen om innovatieve agrifood clusters te versterken. Zo komen nieuwe innovaties in agrifood sneller tot wasdom en groeien agrifood clusters in de breedte in verbinding met hightech, zorg en design. Deense ondernemer Michael Mohr Jensen (eigenaar van de biologische boerderij Herrens Mark) ervaart het voordeel van sterke agrifood clusters in zijn dagelijkse werk: “Als onderdeel van de regionale agrifood cluster in centraal Denemarken versnellen we onderzoek en ontwikkelingen van nieuwe supplementen op basis van rode klaver. Met regionale fondsen kunnen we internationaal-wetenschappelijk onderzoek (co)financieren, dat het effect van rode klaver op klachten in de menopauze en botdichtheid bewijzen. Met die claim verhoogt de verkoop in Denemarken en andere Europese landen en de groei van mijn bedrijf in de regio.”

Interreg Europe

STRING wordt ondersteund door Interreg Europe. Dit is het Europese beleidsleerprogramma voor overheden. Interreg Europe helpt regionale en lokale overheden in heel Europa om een beter beleid te ontwikkelen en uit te rollen in de regio’s. Interreg Europe creëert een interactieve leeromgeving om op allerlei Europese thema’s oplossingen te delen. Zo streeft Interreg Europe naar effectieve en integrale Europese, regionale investeringen leiden tot duurzame oplossingen voor mens en leven.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit project, bekijk dan de website: www.interregeurope.eu/string of neem contact met ons op.

2017-08-10T11:26:34+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag