Protix wil zich vestigen op De Poeldonk in ’s-Hertogenbosch

Het bedrijf Protix wil zich gaan vestigen op bedrijventerrein De Poeldonk in ’s-Hertogenbosch. Daar gaat Protix eiwitmeel produceren voor de veehouderij en voor viskwekers. Dit doet Protix via larvenkweek. Ook gaat Protix er nieuwe eiwitproducten ontwikkelen. De grootte van het centrum dat Protix bouwt, is wereldwijd uniek: nergens anders vindt op deze schaal larvenkweek voor de agrifood-sector plaats. Het centrum biedt werk aan 70 tot 80 medewerkers. Het bedrijf vraagt een omgevingsvergunning aan bij gemeente ’s-Hertogenbosch. Ook doet het een aanvraag Natuurbeschermingswet bij de provincie.

Duurzaamheid in agrifood
Eén van de grootste uitdagingen van de agrifood-sector is duurzaamheid. De sector werkt hard aan nieuwe oplossingen. Bijvoorbeeld het hergebruik van mest, het gebruik van lokale grondstoffen en energie besparen. Eén van de kansen op dit gebied is het gebruik van ‘groene grondstoffen’. Dat zijn onder andere algen, noten, grassen en insecten. Insecten bevatten veel eiwitten. Dat is een onmisbaar ingrediënt van veevoer. Veevoederbedrijven en viskwekers zien insecten-eiwit als milieuvriendelijk alternatief voor soja en vismeel, stoffen die voor veel milieuschade zorgen. Denk daarbij aan ontbossing en vervuiling van de zeebodem.

Protix vernieuwt
Het Brabantse bedrijf Protix bereikte in dit kader een doorbraak. Het bedrijf zet via een bewezen larvenkweek-techniek bijproducten uit de agrifood-sector om in nieuwe voedingsstoffen. Dit in de vorm van insecten-eiwit. Het eiwit is zeer gewild. Het blijkt de gezondheid van dieren namelijk meer te bevorderen dan traditionele eiwitten. De werkwijze van Protix betekent duurzaamheidswinst op verschillende fronten. Er is minder transport nodig, minder energie en grond. Maar ook is hierdoor veel afval opnieuw bruikbaar.

Toegevoegde waarde van ‘s-Hertogenbosch
Protix oriënteerde zich op een aantal plekken voor het nieuwe centrum. Het bedrijf wil nu kiezen voor ’s-Hertogenbosch. Dit door het gespecialiseerd personeel bij onder meer de HAS Hogeschool en de Jheronimus Academy of Datasciences. Ook spelen de centrale ligging van de stad en het actieve agrifood-netwerk rond Agrifood Capital en Grow Campus mee.

Concrete plannen
Protix wil op het bedrijventerrein een nu leegstaande hal flink renoveren. En direct ernaast een nieuwe hal bouwen. In totaal gaat het om 15.000 m2 oppervlakte van beide hallen. Het centrum biedt werk aan 70 tot 80 medewerkers. Daaronder vallen ook zo’n 30 operator-banen. Het gaat dan om werkplekken voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Protix is hierover in gesprek met Weener XL.

2017-06-19T15:12:37+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag