Opleiding Food Specialist van ROC De Leijgraaf van start

ROC de Leijgraaf in Oss en Veghel start dit schooljaar met de nieuwe opleiding tot Food Specialist, die professionals opleidt voor de foodsector in de brede zin van het woord. „Het bedrijfsleven vraagt erom, we spelen daar graag op in,” stellen projectleider food Joannie Hogenboom en afdelingsdirecteur Hans de Jong. “We zijn niet voor niets partner van de Grow Campus en Agrifood Capital. Food is een wereld vol kansen. Als food specialist ben je vrijwel zeker van een baan.”

Grootste industriële sector van Nederland
Hogenboom en de Jong wijzen erop dat agrifood inmiddels de grootste industriële sector van Nederland is: „Qua kennis en innovatie loopt ons land in deze sector wereldwijd voorop.”

In 2016 vatte op het ROC het idee post om de opleiding tot Food Specialist in de verf te zetten. Hogenboom en De Jong: „De foodsector verandert enorm. Bedrijven als Hutten Catering, Sligro en Jumbo zijn op steeds meer terreinen actief. Jumbo is niet alleen een supermarktketen, maar is ook eigenaar van restaurantketen La Place. Ze serveren ook maaltijden in hun Food Market aan de Noordkade in Veghel.”

Samenwerking met het bedrijfsleven
Ondernemingen in de foodsector zitten te springen om goed opgeleid en gespecialiseerd personeel. Daarom spelen ze een nadrukkelijke rol in de nieuwe opleiding tot Food Specialist. Leerlingen leggen bedrijfsbezoeken af, lopen er stages en volgen er workshops. ROC de Leijgraaf werkt samen met Ekoplaza, Sligro, Hanos, Hutten Catering, Koninklijke Van den Boer Groep, Appèl Bedrijfscatering, Albron, Nabuurs Supply Chain Solutions, Dalco Food, De Ideeënfabriek en de ZLTO.

Sligro
Foodbedrijven zijn in hun nopjes met de nieuwe opleiding. „Wat ons betreft is dit een goed voorbeeld van hoe je regulier onderwijs en concrete behoefte uit de praktijk op elkaar afstemt”, zegt Wilco Jansen, hoofd communicatie van de Sligro Food Group Nederland. Zijn collega’s van de interne afdeling ‘Opleidingen’ zijn direct betrokken bij deze nieuwe opleiding. „Het curriculum wordt momenteel nog verder vorm gegeven. Daarbij is het de bedoeling dat de studenten ná hun opleiding, dus recht vanuit de schoolbanken, breed inzetbaar zijn bij Sligro. En ja, ook Sligro fungeert gedurende de opleiding als stagebedrijf.”

 

Uiteenlopende terreinen
In de opleiding tot Food Specialist leren leerlingen de uiteenlopende terreinen van de sector kennen. Van ambachtelijk tot commercieel en van klantgerichtheid tot internationalisering. „Hoe ga je met klanten om? Hoe zorg je voor beleving? Ook productkennis en kennis van de markt komen aan bod. Leerlingen moeten weten waar hun vlees vandaan komt. Ze volgen trends en ontwikkelingen en vergaren kennis over innovatie en duurzaamheid. Ze leren denken in concepten en leren over ondernemerschap.” Met een diploma Food Specialist zullen de leerlingen breed in de foodsector inzetbaar zijn.

Doorstroom
Als ze verder willen leren kunnen ROC-leerlingen doorstromen naar hbo-opleidingen zoals Food & Business en Food Innovation. „We zorgen ervoor dat onze opleiding daar goed op aansluit.”

Meer informatie, ook over aanmelden, is te vinden via www.leijgraaf.nl. Voor vragen kunnen bedrijven terecht bij projectleider food Joannie Hogenboom, joannie.hogenboom@leijgraaf.nl.

2017-08-28T10:27:51+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag