Open innovatie draait om mensen

Open Innovatie. De hele wereld praat erover, maar wat levert het op voor mijn bedrijf? Over die vraag bogen ruim 100 ondernemers, professionals en docenten zich vandaag tijdens het Open Innovatie Event. Al snel werd duidelijk dat er nog veel winst te halen is voor slimme ondernemers en professionals in agri & food. In de kern draait open innovatie om mensenwerk. Begin bij je eigen vakmensen. Creëer een open werkklimaat voor hen. Dan gloren de eerste zonnestralen van open innovatie naar binnen.

Onomkeerbare trend
Open innovatie is simpelweg een onomkeerbare trend in Nederland voedselland. Op dit moment staat open innovatie binnen en buiten de voedselketen echter nog in de kinderschoenen. Iedere ondernemer en professional in agrifood die weet dat niet elk gouden ei uit het eigen bedrijf komt en graag slim profiteert van kennis en kunde van buiten, is rijp om open te innoveren. Zowel bij prototyping, marktverkenning, businessmodelling als productontwikkeling komt open innovatie van pas.

Van nature
Ondernemer Erik de Jong (Ivy Global BV) wil het liefste vandaag nog aan de slag: “In de agrifoodsector zit samenwerking er al van nature in. Zowel bedrijven binnen de sector als bedrijven buiten de sector, technologie en design, moeten wel samenwerken.” Verschillende experts droegen hun steentje bij tijdens het event om een volledig beeld te schetsen van de toegevoegde waarde van open innovatie. Coen Veenendaal (WuWei4Life) werkt al jaren vanuit open innovatie als basis:  “Open innovatie is niet het antwoord op alles. Dat antwoord vind je in het ‘waarom’, in je hart. Daar schuilt je echte doel. Het draait allemaal om mensen. Vanuit passie, kennis en geld ontstaan de mooiste en meest impactvolle open samenwerkingen.”

Deel wat mogelijk is, bescherm wat noodzakelijk is
Maar voordat alle ramen en deuren open gaan, is het goed om de juiste juridisch-financiële afwegingen te maken. Jeroen Scheurink (Snijders Advocaten) praatte iedereen bij over open en gesloten innovatie: “Vroeger vond innovatie vooral achter gesloten deuren plaats. Geheimen en eigen belangen stonden daarbij voorop. De toekomst richt zich meer op open innovatie. Daarbij geldt het credo: deel wat mogelijk is, bescherm wat noodzakelijk is”.

Presentaties nogmaals bekijken? Klik op onderstaande links:
Presentatie Jan Pieter van der Lugt Grow Campus
Presentatie Coen van Veenendaal WuWei4Life
Uitslag eerste stellingen Open Innovatie
Presentatie Fenna Westerduin en Bart Kapteijns Avans Innovative Studio
Uitslag tweede stellingen Open Innovatie

Foto’s

Het Open Innovatie Event werd op 6 december 2016 georganiseerd door de Grow Campus in samenwerking met Syneratio.

2017-02-10T10:25:19+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag