Veel belangstelling voor de officiële opening van DataLab AgriFood
Op donderdag 16 januari was het zover: onder toeziend oog van meer dan 120 belangstellenden uit onderwijs, werkveld en overheid werd het DataLab AgriFood bij Avans Hogeschool officieel geopend door de Bossche wethouder Ufuk Kâhya. [...]
“We zijn pas net begonnen en de resultaten zijn nu al veelbelovend”
Interview met Gé Backus opdrachtgever van de assignment 'slimme varkensketen' voor het vak Data-driven Food Value Chain Management (JADS) Gé Backus, directeur van Connecting Agri & Food was één van de opdrachtgevers voor het [...]
“Het begint met de vraag: wat wil een bedrijf met data?”
JADS studenten analyseren data van tomatentelers voor het vak ‘Data-driven Food Value Chain Management’ Erik Post en Zeinab Mapar zijn tweedejaars MSc. studenten Data Science and Entrepreneurship aan het JADS (Jheronimus Academy of Data [...]
Agrifood ontmoet datascience in nieuwe minor van HAS en Avans
Eén van de nieuwe onderwijsprogramma’s in het project DataLab AgriFood is de minor ‘Data Science in Agrofood’, die momenteel wordt ontwikkeld door HAS Hogeschool en Avans Hogeschool. De inhoud is een mix van datascience, technologie [...]
Ketensamenwerking met de boer in regie over zijn eigen data
Interview met Will Kroot (VAA data works) voor DataLab AgriFood VAA is een ICT bedrijf dat al meer dan 30 jaar werkt aan datatoepassingen voor de agrarische sector. Op de kantoren in Rosmalen en Zoetermeer [...]
Creatief talent valt in de prijzen bij WUR Life Sciences hackathon
Tijdens de allereerste WUR Life Sciences hackathon kregen vertegenwoordigers van AgriTech bedrijven de kans om creatief technisch talent te werken aan hun challenges. De hackathon, ondersteund door het Europese programma Smart Agri Hubs, bestond uit [...]
Inspiratiesessie High Tech Farming: van Frietje Precies naar sociale sla
De tweede Masterclass van Innovation Makers AgriFood vond plaats op Strijp S in Eindhoven. Een bruisende plek, die die week volledig in het teken stond van Dutch Design. Op het Ketelhuisplein mochten de studenten een [...]
‘Connecting the dots’: de rol van data science in de transitie van AgriFood
Interview met Prof. Dr. Jakob de Vlieg voor DataLab AgriFood De komende decennia zullen de ogen van de wereld gericht zijn op de agrifoodsector. Want één ding is zeker: het huidige systeem van produceren, verwerken [...]
Samenwerking Datalab en Royal FruitMasters: Interview met Harrij Schmeitz over de toekomst van data
Achtergrond Ik ben externe bij FruitMasters en aangesloten bij het projectteam ‘FruitMasters NEXT’. Dit project is erop geënt om te kijken ‘Hoe gaan we de digitale ontwikkeling vertalen naar onze leden, hoe gaan we onze [...]
Marien de Bakker over big-data, Datalab en de data-toekomst
Data-duizendpoot Sinds 7 jaar werk ik bij HAS Hogeschool en ik ben daarnaast gedetacheerd bij GrowCampus om als programmamanager bij Datalab te functioneren. Bij de HAS werk ik in een combinatie van onderwijs, kennistransfer en [...]
DataLab team wint eerste prijs Korte Keten Hack Food Valley
Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart organiseerde Farm Hack de Korte Keten Hack bij DO-IT Handelshuis in Barneveld. Hier werkten multidisciplinaire teams 32 uur lang aan prototypes en concepten voor vijf maatschappelijke- en bedrijfschallenges. De [...]
Bedrijven denken mee over onderzoeksopzet consument en eiwittransitie
De markt van plantaardige eiwitten is aan het veranderen. Ook de consumentenbehoefte verandert. Hoe kunnen partijen daar op inspelen? Namens het consortium Consument en Eiwittransitie bereidt HAS lector Fred van de Velde een onderzoeksvoorstel voor, [...]
Het Techniek Atelier van KW1C: ‘Interdisciplinaire projecten zijn de toekomst’
Binnen het onderwijsconcept Het Techniek Atelier (HTA) van het Koning Willem I College leren studenten van verschillende opleidingen samen te werken in interdisciplinaire projecten. Ze werken in teams aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven en [...]
Cases gezocht voor Avans Multidisciplinary eXperience
Wil je als bedrijf of ondernemer een frisse blik op bedrijfsprocessen of zoek je een team dat creatief met je meedenkt bij een vraagstuk? Schrijf dan nu in voor de Avans Multidisciplinary eXperience (AMX) van [...]
Workshopreeks Trendwatching succesvol afgesloten
Op dinsdag 11 december werd de workshopreeks Trendwatching van Avans Hogeschool succesvol én smakelijk afgesloten bij Hutten Catering in Veghel. Een mooie finale waarin een belangrijke trends werden verkend en vertaald naar innovaties. De workshopreeks [...]
Stadse voedselproductie in schijnwerpers bij Food and the City
Honderden hectares tuinbouw middenin een metropool. Een drijvende boerderij op water. Geen toekomstmuziek, maar realiteit. Bij Food and The City presenteerden vier sprekers inspirerende voorbeelden van voedselproductie in en rondom de stad. Niet om over [...]
Studenten ontmoeten bedrijven op Talentencafé Circulaire Economie
Donderdag 8 november organiseerde de Grow Campus in samenwerking met AgriFood Capital Werkt! een Talentencafé over circulaire economie. In de School voor de Toekomst van het Koning Willem I College konden mbo en hbo studenten [...]
Studenten Helicon bedenken voorlichtingsmethodes om groente en fruitconsumptie onder (v)mbo’ers te stimuleren
Hoewel de meesten van ons wel weten dat het eten van groente en fruit goed is voor je gezondheid, veranderen mensen toch niet snel hun eetgewoonten. Vorig jaar onderzochten HAS-studenten vanuit het lectoraat Groene Gezondheid [...]
Even kennismaken: interview met projectleider Datalab AgriFood Marien de Bakker
Datalab AgriFood is een samenwerking tussen het Koning Willem I College, HAS Hogeschool, Avans Hogeschool, JADS (Jheronimus Academy of Data Science), KPN, ATOS Nederland, Farmhack en Koninklijke Fruitmasters. Het behelst de ontwikkeling van een doorlopende [...]
Koning Willem I College en VITAM lanceren uitdagende koksopleiding
Koning Willem I College en bedrijfscateraar VITAM hebben een nieuwe koksopleiding ontwikkeld. De feestelijke kick-off van de opleiding vond op 31 oktober jl. plaats met een aantal gastsprekers. In januari 2019 start de eerste lichting [...]
Topsectorproject ’Waarde(n) van Groenten en Fruit’ creëert kansen voor consumenten en bedrijven
Samenwerking Brightlands Campus Greenport Venlo, Vers+, Maastricht University en Grow Campus partners HAS Hogeschool en Avans In het programma ‘De Waarden van Groenten en Fruit’ worden twee innovatieve meetmethoden ontwikkeld en gecombineerd om te kunnen [...]
Duurzame kost: de kracht van de rest
Eén van de keynotes op ons Food and the City Businessevent van 22 november is Jos Hakkennes. Op Strijp-S is zijn bedrijf Duurzame Kost gevestigd. Op de vijfde etage van flatgebouw ’t Veem produceert hij [...]
‘Mijn Melk’: over keteninnovatie en het lef om klein te denken
Er zijn maar weinig mensen die de smaak van verse melk kennen. Die varieert per ras, productiemethode, landschap en zelfs de regio kun je erin proeven. Jammer genoeg smaakt de melk in de supermarkt door [...]
Nederlandse Agrifoodlabs in kaart gebracht
Om ondernemers in de agri, food & feed sector te stimuleren bij het produceren van veilige, hoogwaardige en innovatieve producten heeft City Deal ‘Voedsel op de stedelijke agenda’ alle Nederlandse agrifoodlabs in kaart gebracht. Voor [...]
Grow Campus Masterclass ‘Van Studie naar Werk’ gaat van start bij Helicon Den Bosch
De door Grow Campus in samenwerking met Matchcare en Aeres Agree ontwikkelde Masterclass 'Van Studie naar Werk' gaat op 20 november van start bij Helicon in Den Bosch. Hier zal een groep van circa 50 [...]
HAS Lectoren prikkelen datastudenten voor carrière in agrifood
Sinds begin september geven HAS lectoren Lenny van Erp (Precision Livestock Farming) en Jasper den Besten (Nieuwe Teeltsystemen) les aan tweedejaars masterstudenten van het JADS (Jheronimus Academy of Datascience) in Den Bosch. In de module, [...]
Excellente beoordeling OPZuid aanvraag Datalab AgriFood
Het Datalab AgriFood op de Bossche Grow Campus gaat van start. Deze week maakte het EU-programma OPZuid bekend dat dit project de beoogde subsidie ontvangt. Partners uit de regio investeren mee. Het project behelst de [...]
Judith van de Mortel benoemd als lector ‘Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem’
Judith van de Mortel is bij HAS Hogeschool gestart als lector ‘Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem’. Dit nieuwe lectoraat richt zich op de interactie tussen plant en bodem, waarbij de focus vooral [...]
Gezondheid als inspiratiebron op het Healthy Food Business Event
Nederland heeft grote behoefte aan innovatieve oplossingen rond voeding om de voortdurend stijgende kosten in de gezondheidszorg een halt toe te roepen. Veel van de gezondheidsproblemen zijn een direct gevolg van te weinig beweging en [...]
Grow Campus denkt mee over actielijnen gezond eten met ouderen
De Taskforce Gezond Eten met Ouderen, opgericht door de ministeries van VWS en LNV, presenteerde begin deze maand de resultaten van haar werkzaamheden aan staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS). De opdracht van de Taskforce bestond uit [...]
Yolande Ulenaers nieuwe voorzitter college van bestuur Koning Willem I College
Met genoegen deelt de Raad van Toezicht van het Koning Willem I College mee dat Yolande Ulenaers de nieuwe voorzitter wordt. Zij volgt daarmee Jeanette Noordijk op, die eind 2018 met pensioen gaat en die [...]
Helicon studenten bedenken succesvolle voorlichtingsmethoden voor vmbo’ers
In de PPS ‘Groente als ingrediënt, draait het om het bevorderen van de groenteconsumptie in Nederland bij jongeren met een lage socio-economische status. Het project wordt getrokken door het lectoraat van HAS lector Herman Peppelenbos, [...]
Grow Campus bedrijfslid OCS Consulting viert 20-jarig bestaan
In juni vierde ons bedrijfslid OCS Consulting BV haar 20-jarig bestaan. Het bedrijf werd in 1998 opgericht door General Manager Yves Poriau en telt inmiddels bijna 65 medewerkers. De rode draad in de groei is [...]
HAS Lector Fred van de Velde start onderzoek naar consument en eiwittransitie
De groei van de wereldbevolking en de stijging van de welvaart zullen leiden tot een toenemende vraag naar eiwitten en eiwitrijke producten. Omdat die vraag niet alleen met dierlijke eiwitten op te vangen is, moeten [...]
Braventure: één programma voor Brabantse startups
Avans Hogeschool slaat de handen ineen met de 2 Brabantse universiteiten, 3 Brabantse hogescholen, de provincie Noord-Brabant en alle regionale ontwikkelingsmaatschappijen om kansrijke Brabantse startups te ondersteunen. Deze unieke alliantie leidt tot één gezamenlijk programma [...]
Bedrijven denken mee over opzet en invulling Datalab AgriFood
Op dinsdag 15 mei kwamen ongeveer 45 vertegenwoordigers van bedrijven uit ict- en agrifoodsector bijeen om samen met specialisten uit het onderwijs na te denken over de opzet en invulling van een ‘Datalab AgriFood’. Dit [...]
Koning Willem I College behoort tot select gezelschap ambassadeurs Dutch Cuisine
De afdeling Middelbare Horeca School van het Koning Willem I College heeft een samenwerkingsconvenant afgesloten met Dutch Cuisine. Dat gebeurde maandag 23 april in de Mensa op de locatie aan de Vlijmenseweg, als kers op [...]
Gezondere boodschappen met behulp van food data
Annet Roodenburg, lector Voeding en Gezondheid aan de HAS Hogeschool in ’s-Hertogenbosch, onderzoekt het digitaliseren van voedingswaarden. ‘Over vijf jaar bestaan etenswaren zonder data niet meer’, is haar overtuiging. Dat betekent werk aan de winkel [...]
Horecastudenten verruilen schoolbanken voor boerderij
‘Hoe mooi zou het zijn als de toekomstige koks uit onze regio een voorliefde ontwikkelen voor boerenproducten met Brabantse roots? De kiem daarvoor leggen we dit jaar met een gezamenlijk onderwijsprogramma van zeven mbo-horecaopleidingen’, vertelt [...]
Eerste Grow Campus Café een groot succes
Op woensdag 28 maart werd het eerste Grow Campus Café georganiseerd in Doncurado te Den Bosch. Het Café is bedoeld om studenten op laagdrempelige, informele manier in contact te brengen met bedrijven die op zoek [...]
HAS studenten doen onderzoek naar ‘menulabelling’ in restaurant KW1C
Romana den Engelse zit in haar afstudeerjaar van de opleiding Food Innovation bij HAS Hogeschool. Samen met medestudente Joëlle Been doet zij onderzoek naar het fenomeen 'menulabelling' in de horeca: een methode waarmee restaurantbezoekers kunnen [...]
Helicon studenten onderzoeken praktijksituaties in HAS Voedingsmiddelenhal
Martijn Verhoeven (tweedejaars student Voeding en Techniek bij Helicon) wil later graag de productontwikkeling in. Nadat hij zijn mbo-diploma heeft gehaald, is hij van plan door te studeren bij HAS Hogeschool. Of het Food Innovation [...]
Governance Challenge Korte Keten 2.0: ‘Van wie is de data?’
Op dinsdag 27 maart kwam een unieke mix van boeren, ICT'ers, specialisten in logistiek en fulfilment, ketenexperts, onderzoekers en jong talent in Den Bosch bijeen. De bijeenkomst had tot doel om met elkaar na te [...]
Grow Campus tekent mee tegen voedselverspilling
Op 14 maart jl. heeft de Grow Campus samen met onder andere partner Avans Hogeschool (Compass Group) en bedrijfslid NoFoodWasted een convenant tegen voedselverspilling ondertekend. In het convenant is vastgelegd dat de organisaties zich er [...]
Rabobank ’s-Hertogenbosch e.O. verbindt zich aan Grow Campus
Maandagochtend op de koffie met gebak bij de buren, dat is een goed begin van de week. Met een feestelijke reden ook. Want de Rabobank ’s-Hertogenbosch en omstreken is sinds deze maand onderdeel van de [...]
Pressure Cookers: kijkje in de keuken bij Ahold en Bavaria
De Pressure Cooker: voor het bedrijfsleven een kans om ideeën op te halen bij de jonge generatie. Voor studenten een mooie springplank naar het bedrijfsleven. Avans studente Lieske Visser (21) uit Horssen heeft al twee [...]
Helicon studenten ontwikkelen voorlichtingsmateriaal voor HAS lectoraat Groene Gezondheid
“Waarom doen we niet meer samen?” vroeg lector Herman Peppelenbos zich af toen hij Helicon leerde kennen via het netwerk van de Grow Campus. In de projecten die hij met zijn lectoraat Groene Gezondheid uitvoert, [...]
Adviesrapport groenste transferium overhandigd aan wethouder Hoskam
Waar moeten bijenhotels, vogelhuizen en vleermuiskasten aan voldoen als ze komen te hangen aan het nieuwe P+R transferium Deutersestraat? Het antwoord op deze vraag zochten Milieu-leerlingen van het Helicon MBO uit. Deze dierenverblijven zijn straks [...]
Jonge Brabantse boeren op zoek naar toekomst
Hoe kunnen jonge boeren straks op een verstandige manier ons voedsel produceren? Het boerenbedrijf ligt onder vuur. Veel agrariërs worstelen met de vraag: Hoe verder? Studenten Melkvee- en varkenshouderij van Helicon MBO Boxtel gaan vandaag [...]
Aandacht voor opleiding Food Specialist in ‘Lifestyle Experience’ van RTL4
RTL4 heeft eind januari aan de CHV Noordkade in Veghel opnames gemaakt voor het televisieprogramma 'Lifestyle Experience'. Medewerkers en studenten van de opleiding 'Food Specialist' werden geïnterviewd over deze foodopleiding, die in Nederland uitsluitend te [...]
Ruim 1500 bezoekers 10e editie HAS Food Experience 2018
Op dinsdag 30 januari 2018 opende HAS Hogeschool voor de 10e keer haar deuren voor de HAS Food Experience. Tijdens deze 10e editie presenteerden 4e-jaars HAS-studenten hun innovaties die oplossingen bieden voor Today’s Food Challenges. [...]
Koffie uit een ander vaatje tappen
Voor de nieuwste technologieën draaien studenten van Avans Communication & Multimedia Design hun hand niet om. De Grow Campus bracht ze in contact met TB Brown. De uitdaging? Maak een tool waarmee klanten hun favoriete [...]
‘Grow Campus heeft mijn belangstelling voor de agrifoodsector enorm aangewakkerd’
Hoe krijg je rasechte vleeseters aan vegetarische burgers? Met deze vraag klopte Schouten Europe vorig jaar aan bij de Grow Campus. De producent van vleesvervangers uit het Noord-Brabantse Giessen werd gekoppeld aan studenten van Avans [...]
Haalbaarheidsonderzoek verkent kansen voor ‘Open Datalab Agro Food’
Op het Big Data Event werd er al over gesproken. Er moet een ‘Open Datalab Agro Food’ komen. Een praktische omgeving waarin studenten, bedrijven en onderzoekers kunnen experimenteren met data en alles wat daarbij komt [...]
HAS en Avans studenten werken mee aan ontwikkeling ‘Slimme Pluimvee Assistent’
Hightech in combinatie met agro is een cross-over die volop in ontwikkeling is en vele toepassingsmogelijkheden kent. Ook op de Grow Campus wordt hier aan gewerkt. De Slimme Pluimvee Assistent (SPA) voor vleeskuikenstallen, is een [...]
Pionieren in de korte keten: zo werkt het
Het concept ‘korte keten’ is hot in de agrifood sector. Door het aantal schakels tussen consument en producent te minimaliseren wordt niet alleen een efficiency slag beoogd. Vooral duurzaamheid, transparantie en de connectie met de [...]
Energieke Kennistafel Plantaardige eiwitten oogst veel nieuwe kansen
Het aandeel plantaardige eiwitten in de Nederlandse maaltijd moet omhoog. Al jaren wordt gesproken van een 80/20 verhouding, maar dat is vandaag de dag eerder uitzondering dan regel. Hoe kunnen we het imago van plantaardige [...]
Helicon en KW1C betrokken bij bouw groenste transferium van Nederland
De gemeente ’s-Hertogenbosch bouwt op dit moment een nieuw transferium aan de Deutersestraat. Een energieneutraal gebouw, een zonnepanelendak en een groene gevel: al deze duurzame toepassingen moeten dit transferium tot het groenste van Nederland maken. [...]
De koe bij de horens
Onlangs was er een vreemde eend in de bijt te vinden tussen de studenten van Avans Innovative Studio. Die vreemde eend was melkveehouder Jos Vos uit Sterksel. Meestal zetten studiostudenten hun tanden in marketingvragen, maar [...]
HAS Hogeschool benoemt Elies Lemkes-Straver als nieuwe lector Duurzaam Produceren
Elies Lemkes-Straver is vanaf 1 februari 2018 de lector van het nieuwe lectoraat Duurzaam Produceren in de agrofoodsector. Het lectoraat legt primair de verbinding tussen het onderwijs, het werkveld en praktijkgericht onderzoek op het gebied [...]
Avans ABC Factory helpt ondernemers met innovatievraagstukken
Als ondernemer ben je vaak al zo druk met je dagelijkse werkzaamheden, dat je te weinig toe komt aan vragen over de ontwikkeling van je bedrijf. Hier en daar wat fijn slijpen van de bedrijfsprocessen [...]
Avans Innovative Studio aan de slag voor Keesmakers
“Hoe kunnen we nog meer mensen laten genieten van de gezonde producten van kees?” Dat is de uitdaging waar Grow Campus lid Keesmakers wel wat frisse ideeën voor kan gebruiken. En laat dit nu de [...]
Koning Willem I College zoekt opdrachtgevers voor interdisciplinaire projecten in de sector Gezondheid, Welzijn en Sport.
De wereld verandert in een hoog tempo. Het Koning Willem I College wil haar studenten goed voorbereiden op een meer diverse, complexe en constant veranderende wereld. Daarom hebben zij in al hun bol4-opleidingen een interdisciplinair [...]
Helicon partner van drone educatienetwerk ‘Edudrone’
Helicon werkt samen met agrarische scholen in Denemarken, Spanje en Italië in een Erasmus+ project om lesmateriaal voor een internationaal drone-netwerk ‘Edudrone’ op te zetten. Hiermee spelen ze in op de nieuwe ontwikkelingen in de precisielandbouw. [...]
Nog meer POP3 subsidiemogelijkheden in Noord-Brabant
De provincie Noord-Brabant stelt bijna 7 miljoen euro beschikbaar in het kader van het Europese Plattelands Ontwikkelingsprogramma 2014 – 2020 (POP3). De regeling wordt binnen enkele dagen gepubliceerd in het provinciaal blad. Vanaf 4 en [...]
Creatieve studenten van Koning Willem I College winnen Adobe Creative Jam op Dutch Design Week
Vrijdag 27 oktober jongstleden behaalden studenten van de afdeling Media, Art & Performance de eerste én tweede plaats tijdens de Adobe Creative Jam op de Dutch Design Week in Eindhoven. Zij bedachten het beste concept [...]
Grow Campus bruist van de activiteiten tijdens DAFW17
Van 9 tot en met 19 oktober 2017 stond in heel Nederland voedsel en gezondheid centraal tijdens de derde editie van Dutch Agri Food Week. Van boer tot voedselproducent, van kok tot wetenschapper, van supermarkt [...]
Grow Campus hofleverancier Food100
Food100 is dé lijst van voedselveranderaars van vandaag en morgen. Als je deze toplijst mag geloven dan begint de verandering in het Zuiden van ons land. Met een bijzondere concentratie in het kloppend hart van [...]
Frank de Wijk, medeoprichter van Jake, over het agrifood scale-up programma
Van startup naar scale-up; hoe doe je dat? Frank de Wijk, medeoprichter van Jake, maakt de slag. Hij doet met zijn bedrijf mee aan het AgriFood Scale-up programma, bedoeld voor ondernemers die bewust willen werken [...]
Innovatie centraal bij Helicon opleiding Biobased technieken
In de MBO-opleiding Biobased technieken worden studenten opgeleid tot specialist in groene technologie, teelt en duurzaamheid. Studenten worden in een voltijds opleiding op niveau 4 opgeleid onder het motto “van groene reststroom naar duurzaam product”. [...]
Jong talent ontmoet bedrijfsleven tijdens ‘Open Doors for Talent’
Op maandag 9 oktober zijn 80 leerlingen van het Koning Willem 1 College, Helicon en ROC De Leijgraaf in het kader van de Dutch AgriFood Week een dag op pad geweest om kennis te maken [...]
Gratis Ezine ‘dataficatie in de agrofood’
Behalve voedsel produceert en distribueert de agrofood-sector steeds meer data. Dat geldt voor de hele keten, van grond tot mond. Boeren gebruiken data om elk plant en dier exact de juiste behandeling te geven. Voedingsmiddelenproducenten [...]
Grow Campus verwelkomt nieuw bedrijfslid TB Brown
Wat is een bedrijvencommunity zonder koffie? Onze nieuwe toetreder TB Brown produceert tailormade instantkoffieconcepten en legt zich toe op het melangeren en verpakken van deze producten. Met een hoofdkantoor in Nederland en fabrieken in Nederland [...]
HAS innoveert met bedrijven in High Tech teelt- en kasfaciliteiten
HAS Hogeschool beschikt over 1500 m2 kasruimte, verdeeld over 7 afdelingen. Klimaatregulering en watertoevoer zijn afzonderlijk te besturen, dus ideaal voor tuinbouwonderzoek en gewasteelt. Er zijn afdelingen voor substraatteelt, afdelingen met eb- en vloedsysteem voor [...]
Grow Campus & TGLE gaan samenwerken
De Tasty Green Lifestyle Experience (TGLE) heeft als doel om jongeren in de driver’s seat te zetten voor een mooie en vooral duurzame toekomst. TGLE ziet dat talent van jongeren vaak onbenut blijft, terwijl juist [...]
Even voorstellen: Herman Peppelenbos, relatiemanager Grow Campus
Wie zijn de mensen achter de Grow Campus? We stellen je graag voor aan Herman Peppelenbos, die zich onlangs bij ons aansloot als relatiemanager. Herman is tevens Lector Groene Gezondheid bij HAS Hogeschool. Herman's lectoraat [...]
KW1C opleiding ‘Dutch Cuisine’ duurzaam en toekomstgericht
In menig (bedrijfs)keuken staat al een kok met niveau 2 of 3 van het Koning Willem I College op zak. Vanaf dit studiejaar bereidt deze onderwijsinstelling ook koks voor op niveau 4. Het Koning Willem [...]
Bambooder en One2Born inspireren jonge ondernemers op BAJK Innovatiecafé
Op woensdag 13 september organiseerde het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK) in samenwerking met ZLTO, FoodUp! Brabant, Grow Campus en Ondernemerslift+ het Innovatiecafé bij boerderij ’t Schop in Hilvarenbeek. Op de avond waren ruim twintig [...]
Helicon student genomineerd voor ‘Landelijke Mbo Ambassadeur’
Ieder jaar strijden mbo’ers uit heel Nederland om de titel Landelijke Mbo Ambassadeur. De verkiezing wordt georganiseerd door Dit is mbo. Joris van Gils dingt namens Helicon Opleidingen mee naar de titel. Joris is genomineerd [...]
Van Iersel Luchtman Advocaten sluit zich aan bij Grow Campus
Van Iersel Luchtman is het advocatenkantoor voor de ondernemer. Het ondersteunt bedrijven en ondernemers in hun groei, of staat ze bij in uitdagende tijden. Met specialisten op zeven disciplines en expertise in meerdere branches, denkt [...]
Van concept tot prototype in het DCC van HAS Hogeschool
“Bijna alles is bespreekbaar,” zegt Ron de Veld. “Medio dit jaar willen we voor het eerst onze deuren open stellen voor het bedrijfsleven. Dus het wordt pionieren.” Het design & creation centre (DCC) van HAS [...]
De Leijgraaf gaat de boer op met eigen Foodtruck
OSS | De nieuwe foodtruck van ROC de Leijgraaf zal op woensdag 30 augustus officieel worden onthuld tijdens een feestelijke bijeenkomst met de FOOD Partners en leerlingen van de opleiding Food Specialist bij Landwinkel Spierings [...]
Een bakkerij in je telefoon
Warm en vers brood dat je haalt in de bakkerij op de hoek. Precies zo als je het graag wilt hebben, want je maakt het met je gsm. Op een app kies je brooddeeg: rogge [...]
Opleiding Food Specialist van ROC De Leijgraaf van start
ROC de Leijgraaf in Oss en Veghel start dit schooljaar met de nieuwe opleiding tot Food Specialist, die professionals opleidt voor de foodsector in de brede zin van het woord. „Het bedrijfsleven vraagt erom, we [...]
Floating Farm sluit zich aan bij Grow Campus
Stel je eens voor: een drijvende boerderij met veertig koeien, die gevoed worden door eten dat op diezelfde boerderij verbouwd wordt. Binnenkort is het werkelijkheid in de Merwe4Haven in Rotterdam. Floating Farm: een volledig zelfvoorzienende [...]
Keesmakers plukt vruchten van Agrifood scale-up Programma
Twee ondernemers die leren van twee andere ondernemers en daarmee hun bedrijf een extra boost geven. Het zijn kort door de bocht de vruchten die Marc van Wanroij en Gijs Jansen van (Grow Campus lid) [...]
Nieuwe samenwerkingsmogelijkheden in Associate degrees van Avans Hogeschool
Avans Hogeschool start dit studiejaar met voltijdopleidingen op een nieuw niveau: de Associate degrees. Dit zijn tweejarige praktijkgerichte hbo-opleidingen. De opleidingen zijn vooral bedoeld voor mbo 4 leerlingen die willen doorstuderen en voor praktische havisten [...]
STRING boosts Europese regio’s met sterke agrifood motor
Wist jij dat agrifood clusters extra goed gedijen in die Europese regio’s waar ze effectief gepositioneerd zijn in het hart van regionale ontwikkelingsprogramma’s? Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Regionale beleidsinstrumenten strooien [...]
Frievar werkt aan toekomstbestendig bedrijf in Agrifood scale-up-programma
Varkensvlees succesvol introduceren bij retail? Wees onderscheidend Als je je product met succes wilt lanceren in de supermarktwereld, dan moet je écht onderscheidend zijn. Je hebt niet alleen een goed product nodig, maar zeker ook [...]
Nieuwe internationale businessopleiding AgriFood van start
Topmanagers van AgriFood bedrijven kunnen vanaf februari 2018 hun kennis van de sector en leiderschapskwaliteiten een bijzondere impuls geven. Dan gaat de nieuwe internationale business opleiding AgriFood Executive Global Programme van start. Het initiatief komt [...]
Tien Brabantse Keukens bekend
De Brabantse Keukens van 2018 zijn bekend! Een jury met daarin experts op het gebied van voedsel en hospitality hebben uit maar liefst 100 inzendingen tien initiatieven gekozen die de Brabantse foodbranche kunnen verbeteren. Deze [...]
Kennistafel Poultry bundelt kennis en kracht in de sector
De Nederlandse pluimveesector is volop in ontwikkeling. Er liggen uitdagingen in alle schakels van de keten op aspecten als milieu, voedselveiligheid, diergezondheid, dierenwelzijn en diversiteit. Op 30 juni werd door de Grow Campus een Kennistafel [...]
Schouten Europe wint New Food Challenge met ‘DIY Veggie Burger Package’
Ons bedrijfslid Schouten Europe uit Giessen is 1 van de 8 winnaars van de New Food Challenge voor meer innovatieve plantaardige voedselproducten. Schouten was eerder dit jaar ook al genomineerd voor de Jaarprijs Goede Voeding. [...]
Big data, big impact
De kranten stonden er vorige week bol van: Amazon koopt Wholefoods Market voor 13.7 mrd dollar. De koers van Ahold Delhaize gaat hard onderuit. Is dit het begin van de disruptie van de agrifood keten? [...]
Vier Bossche agrifood bedrijven in MKB Innovatie Top 100
De gemeente ’s-Hertogenbosch feliciteert Mobeye, BOON Foodconcepts, Dutch Quina Group en NoFoodWasted. De vier bedrijven uit 's-Hertogenbosch staan in de MKB Innovatie Top 100. Een lijst die jaarlijks bekend wordt gemaakt voor de Kamer van [...]
Talent Joris van Gils winnaar Helicon MBO kanjer
Ieder jaar organiseert Helicon Opleidingen de Kanjer verkiezing. Docenten wordt gevraagd mbo'ers te nomineren die zich op school, tijdens hun stage of op een andere manier tijdens hun opleiding hebben onderscheiden. Zo werd Joris van [...]
Protix wil zich vestigen op De Poeldonk in ’s-Hertogenbosch
Het bedrijf Protix wil zich gaan vestigen op bedrijventerrein De Poeldonk in ’s-Hertogenbosch. Daar gaat Protix eiwitmeel produceren voor de veehouderij en voor viskwekers. Dit doet Protix via larvenkweek. Ook gaat Protix er nieuwe eiwitproducten [...]
Grow Campus verwelkomt nieuw bedrijfslid Apostle
Eind mei was het officieel: Apostle meldde zich aan als lid van onze Bedrijvencommunity. Hiermee geeft het social media bedrijf onder andere invulling aan haar wens om breder samen te werken met zowel het onderwijs [...]
‘Voordekost’ verrijkt het bedrijfsleven op de Grow Campus
Het jonge bedrijfje ‘Voordekost’ is een nieuwe kiem van De Jamfabriek op de Grow Campus in Den Bosch. Iedere ondernemer in de voedselketen kent het wel: iedere schakel van de keten voegt waarde toe en [...]
HAS studenten en docenten ontwikkelen dataonderwijs via cursus ‘Datacrunching’
De wereld staat bol van de data. Je kunt overal datasets vandaan toveren, maar die zien er vaak niet uit zoals je wilt. Het is de kunst om een dataset zodanig om te vormen dat [...]
Het Evenementenbureau van Koning Willem I College: van concept tot uitvoering
Het Evenementenbureau van het Koning Willem I College in Den Bosch is een leerbedrijf voor studenten van de opleiding Medewerker Evenementenorganisatie. De studenten verzorgen zakelijke en publieksevenementen. Ook voor partners van de Grow Campus. Wil [...]
ROC de Leijgraaf en Hutten gaan samenwerking aan
Iedereen verdient een kans om te groeien. Iets waar ze bij zowel Grow Campus partner ROC De Leijgraaf als bedrijfslid Hutten veel waarde aan hechten. Vandaag tekenden Peer van Summeren, voorzitter van het College van [...]
HAS Hogeschool start plantaardige minor en haakt in op transitie naar ‘groene eiwitten’
Studenten van HAS Hogeschool en de Hogeschool van Arnhem zijn op 2 en 3 mei 2017 van start gegaan met de eerste editie van de nieuwe derdejaars minor ‘Plant(w)aardige toekomst’. In deze minor van 10 [...]
Grow Campus verwelkomt nieuw bedrijfslid Schouten Europe B.V.
Begin april is Schouten Europe B.V. lid geworden van onze Bedrijvencommunity. Met het bedrijfslidmaatschap maakt Schouten deel uit van de multidisciplinaire agrifood community. “Zo kunnen we op een nog bredere manier samenwerken met hbo en mbo [...]
Protix groeit en nestelt in Den Bosch
Den Bosch is het kloppend hart van een ondernemende en innoverende agrifoodregio. Oude iconen, zoals de Brabanthallen en de Pieckepoort, herinneren aan het rijke voedselverleden van de stad. Vandaag de dag nestelen nog steeds nieuwe [...]
Agro Techniekhal van Helicon: praktijkfaciliteit voor agrotechnische studies
Of je als ondernemer in agri & food op zoek bent naar een proefkeuken voor een smaaktest of een klimaatkamer voor je nieuwe teelten: de Grow Campus biedt ondernemers toegang tot allerhande faciliteiten. Een gloednieuwe [...]
Tiende Leermeester-Leerlingendag op Koning Willem I College
De afdeling Middelbare Horeca School van het Koning Willem I College ’s-Hertogenbosch en het bedrijfsleven organiseren op maandag 10 april alweer voor de tiende keer de jaarlijkse Leermeester-Leerlingendag. Horecastudenten en hun leermeesters leren samen meer [...]
Faciliteit om van te smullen: restaurants ROC de Leijgraaf
De restaurants van ROC De Leijgraaf in Oss en Cuijk vallen steeds beter in de smaak bij een groter publiek. Onlangs hebben beide restaurants een metamorfose ondergaan. Nog altijd zijn het de praktijkdomeinen voor studenten [...]
Gelijkspel in spetterende finale Water Design Challenge
De wateroverlast in juni 2016 was voor Grow Campus lid waterschap De Dommel de aanleiding om inwoners in het gebied, studenten en professionals te vragen mee te denken over de waterinrichting van midden Brabant. Hiervoor [...]
HAS lector Harry van Delft verlegt focus naar consumentengedrag in korte(re) ketens
Het lectoraat AgroFood Marketing van HAS Hogeschool is met 4 jaar verlengd. Lector Harry van Delft richtte zich de afgelopen 4 jaar samen met zijn lectoraat-team vooral op klantgericht ondernemen en waardecreatie. In beide speerpunten [...]
Subsidiemogelijkheden voor Nederlands-Vlaamse innovaties projecten via Crossroads2
Tussen 2 februari en 31 maart 2017 kunnen innovatieve bedrijven in Vlaanderen en Zuid-Nederland weer een subsidieaanvraag indienen bij CrossRoads2. CrossRoads2 is een project binnen het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland, dat duurzame grensoverschrijdende samenwerking stimuleert [...]
NoFoodWasted meest succesvolle startup op NRC Impact Day 2017
Na een zinderende pitchwedstrijd tijdens de NRC Impact Day 2017 heeft het publiek de startup NoFoodWasted (lid van de Grow Campus Bedrijvencommunity) uitgeroepen tot NRC Live Impact Startup van het Jaar; een prijs voor startups met de meeste sociale [...]
Amphera profiteert van aantrekkelijk vestigingsklimaat op de campus
De Grow Campus biedt (nieuwe) bedrijven in agrifood volop de kans zich te nestelen in een innovatieve biotoop. De Jamfabriek, BIM-bedrijfsverzamelpanden en Agri&Food Plaza herbergen een grote diversiteit aan bedrijven. Vooral bedrijven op het snijvlak [...]
Bodempaspoort: bron van samenwerking op de Grow Campus
De bodem is letterlijk de basis van (nagenoeg) al ons voedsel. Gek eigenlijk dat er al die jaren maar weinig aandacht is geweest voor de bodem. Sinds het VN Jaar van de Bodem 2015 staat [...]
New Food Challenge: Plantaardige eiwitten op het bord (SBIR oproep)
Bent je een (startende) ondernemer die nieuwe aantrekkelijke producten op basis van plantaardige eiwitten ontwikkelt? En weet je hoe u deze producten een belangrijke plaats in het dagelijkse eetpatroon kan geven met een goede marktstrategie? [...]
AgriFood scale-up programma weer van start!
Voor start-ups is het niet moeilijk om ondersteuning te vinden. Maar wat als je bedrijf die eerste fase voorbij is? Het product is af, er is omzet, er zijn klanten en mensen in dienst. In [...]
Grow Campus in actie: eerste Kennistafel veelbelovend
‘Hoe verleid ik online mijn consument?’ Deze vraag stond centraal op de eerste Kennistafel van de Grow Campus die op 31 januari plaatsvond. Aanleiding waren de uitdagingen van ZTRDG en Keesmakers, die meer willen halen [...]
HAK en Schouten Europe nemen voortouw in versnelling transitie naar ‘groene’ eiwitten
In aanloop naar de Nationale Voedseltop op 26 januari starten de producenten HAK en Schouten Europe met een nieuw initiatief om innovatie, educatie en ondernemerschap in plantaardige voeding te stimuleren. Beide marktleiders in respectievelijk peulvruchten [...]
Feestelijke heropening School voor de Toekomst
School voor de Toekomst, het toekomstcentrum van het Koning Willem I College, is het afgelopen jaar grondig verbouwd en weer ‘future proof’ gemaakt. Op donderdagmiddag 2 februari 2017 wordt de vernieuwde School voor de Toekomst [...]
Marktplaats voor studenten
Op 12 januari was de Grow Campus aanwezig op de Bedrijvenmarkt van de HAS Studiedag voor Studenten. Naast de Grow Campus stonden er nog andere 60 bedrijven uit de agrifoodsector, die met de studenten van [...]
Startende foodbedrijven nestelen op de Grow Campus
De Bossche Jamfabriek is een broedplaats voor nieuw ondernemend talent. Sinds eind 2016 prijken de namen van twee nieuwe food start-ups op de gevel: NuMoSa en Food Embassy. Numosa ontwikkelt een ‘Sanitation Unit’ (met toiletten, [...]
Koning Willem 1 College viert jubileum Actieplan leerbanen
Actieplan Leerbanen ’s-Hertogenbosch, dé arbeidsmarktbemiddelaar voor jongeren zonder startkwalificatie, bestaat 12 ½ jaar. Actieplan Leerbanen is al jaren een effectieve leerbaanbemiddelaar, die écht het verschil maakt. Een van de succesfactoren van Actieplan Leerbanen is de [...]
Nieuwe subsidieregeling Provincie voor innovatie in Noordoost-Brabant
Om innovatie in Noordoost-Brabant verder te stimuleren, heeft de Provincie eind 2016 in de regeling ‘Economie & Innovatie’ een aparte paragraaf opgenomen voor Noordoost-Brabant. Deze paragraaf regelt de subsidievoorwaarden voor vernieuwende projecten die bijdragen aan [...]
Insectlab zoekt samenwerking
Het is een opvallende verschijning op de Grow Campus; de blauwe container naast de hightech kas achter het gebouw van de HAS. Een klein bordje op de voordeur verraadt wat voor wereld erachter schuil gaat. [...]
Grow Campus groeit door: blik terug en vooruit
Afgelopen jaar was een veelbewogen jaar voor de Grow Campus. Zowel in het hart van de campus op de Onderwijsboulevard als daarbuiten in het Zuid Nederlandse agrifood landschap werd hard gewerkt om meer verbindingen te [...]
Nog volop uitdagingen voor de agrifood sector in groeiende economie van Noordoost-Brabant
De noodzaak om te blijven investeren in ondernemerschap, talent en kwaliteit van de leefomgeving blijft echter onverminderd groot. Dat geldt eveneens voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van voeding, gezondheid en duurzaamheid. Dit zijn de [...]
Staatssecretaris Van Dam: 40 miljoen voor innovatieve landbouw en voedselproductie
Voor innovatieve projecten en startups in de agrifood-sector komt ruim 40 miljoen euro beschikbaar vanuit het ministerie van Economische Zaken en het bedrijfsleven. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken vandaag bekendgemaakt op [...]
Open innovatie draait om mensen
Open Innovatie. De hele wereld praat erover, maar wat levert het op voor mijn bedrijf? Over die vraag bogen ruim 100 ondernemers, professionals en docenten zich vandaag tijdens het Open Innovatie Event. Al snel werd [...]
Studenten aan de slag met Vertical Farming door samenwerking Helicon en PlantLab
PlantLab is nauw betrokken bij de ontwikkeling van Noordoost-Brabant als Agrifood Capital, waar onderwijsinstellingen, overheid en bedrijfsleven op intensief niveau samenwerken op het terrein van voeding, gezondheid en duurzaamheid Nieuwe manier van telen PlantLab [...]
Koningin Máxima opent Jheronimus Academy of Data Science
Hare Majesteit de Koningin verricht donderdagmiddag 1 december in ’s-Hertogenbosch de officiële opening van de Jheronimus Academy of Data Science (JADS), die is gevestigd in het voormalig klooster Mariënburg. Koningin Máxima is aanwezig bij het [...]
Nieuwe opleiding Food Specialist bij De Leijgraaf
In het nieuwe schooljaar biedt ROC de Leijgraaf in Oss en Veghel de opleiding Food Specialist aan, voor iedereen met passie voor food. Diverse bekende regionale foodconcerns en brancheorganisaties werken mee. Deze co-creatie maakt dat [...]
Makelaar, schakelaar en inspirator in agrifood
De Grow Campus is een broedplaats voor talent. Daar krijgen zowel start-ups als meer gevestigde ondernemers in de agrifood-hoek alle ruimte om te groeien. Dat gebeurt door een intensieve samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid. [...]
4 miljoen voor nieuw bedrijvencentrum op Grow Campus
De gemeente ’s-Hertogenbosch wil € 4 mln investeren in de realisatie van een centrum voor innovatieve bedrijven in het voormalige hoofdkantoor van Grasso, een rijksmonument. Het pand, waarvan de gemeente ’s-Hertogenbosch eigenaar is, ligt op [...]
Mijlpaal voor Grow Campus lid NoFoodWasted met 150ste supermarkt
’s-Hertogenbosch – De vestiging van Albert Heijn in Nijkerk van franchiser Gerard van den Tweel heeft zich als 150-ste supermarkt aangesloten bij de app Afgeprijsd. De anti-verspillingsapp van het door August de Vocht opgerichte NoFoodWasted [...]
Annet Roodenburg geeft digitaal college tijdens Dutch AgriFood Week
Op 17 oktober om 15.00 uur hield Dr. Annet Roodenburg, lector Voeding en Gezondheid op HAS Hogeschool haar eerste Twittercollege met het thema: ‘Wie bepaalt er eigenlijk wat er in mijn winkelwagentje ligt?’ Het college [...]
Keukenbazen koken de sterren van de hemel
Na een zinderende finale is team Mill en Sint Hubert winnaar geworden van AgriFood Capital’s kinderkookwedstrijd Keukenbazen 2016. De Mega Live KookBattle vond plaats bij het Koning Willem I College op de Grow Campus in [...]
Eurocommissaris Hogan prijst Brabants lef
Eurocommissaris Phil Hogan (Landbouw en plattelandsontwikkeling) was aangenaam verrast tijdens zijn bezoek op 17 oktober 2016 aan Brabant. Hij werd ontvangen op de HAS Hogeschool in ’s-Hertogenbosch. “Brabant toont lef, dat is wel duidelijk. Een [...]
Grow Campus feliciteert OCS Consulting met SAS award en groei
OCS Consulting uit ’s-Hertogenbosch is onlangs uitgeroepen tot SAS Reselling Partner of the Year 2016. Daarnaast werd het bedrijf het afgelopen jaar ook Gold-partner van SAS en verdiende het de “Visualization Competency Badge”. SAS is een [...]
Fruitfunk nestelt op de Grow Campus
Het bedrijf Fruitfunk verhuisde in oktober van Tilburg naar De Jamfabriek in Den Bosch. Het bedrijf maakt gezonde snoepjes voor kinderen en won begin dit jaar de Food to Fit Award voor beste innovatie op [...]
Ook nieuwsgierig naar MAS 2.0? Kom langs op 14 oktober
Helicon MBO Boxtel is klaar voor de toekomst. Per 1 september 2016 is de school als zelfstandige Helicon vestiging actief. De opleidingen Loonwerk groen, grond en infra, Biobased technieken, Techniek en Mechanisatie, Veehouderij, Hovenier en [...]
Zomerevent ‘Met gezonde voeding naar de markt’ succes
Gezonde voeding is een onmiskenbare trend. Het accent in de zorg verschuift van nazorg naar voorzorg. Daarbij komt gezonde voeding al snel in beeld. Veel ondernemers in agrifood oriënteren zich momenteel op de gezondheidsmarkt. Maar [...]
ROC de Leijgraaf gaat Grow Campus versterken
ROC de Leijgraaf in Oss treedt toe als nieuwe partner van de Grow Campus. Op 23 juni heeft Peer van Summeren, voorzitter College van Bestuur van ROC de Leijgraaf, een samenwerkingsovereenkomst getekend voor tenminste 3 [...]
MBO en bedrijfsleven werken aan instroom procesoperators
Voedsel is booming. Maar om al dat gezonde, smaakvolle voedsel te maken zijn ook mensen nodig. Er dreigt in de (nabije) toekomst een drastisch tekort aan procesoperators. Terwijl de vraag van voedselbedrijven er niet minder [...]