Koning Willem I College uitgeroepen tot meest ideale mbo-leeromgeving van Nederland

Het Koning Willem I College is door stichting de Nieuwe Draai uitgeroepen tot meest ideale mbo-leeromgeving van Nederland. De stichting zet zich in voor leerbare, energieopwekkende gebouwen en omgevingen waar mensen het beste uit zichzelf kunnen halen. “Een fantastische plek om je te ontwikkelen”, aldus het expertpanel van de Nieuwe Draai.

De jury van de Nieuwe Draai selecteerde uit acht genomineerden een top 4 van mbo-gebouwen op basis van hun score op de categorieën gezond, sociaal, energiek, circulair en slim. Het publiek kon vervolgens hun stem uitbrengen op Nordwin College (Sneek), AOC Oost (Twello), Deltion College (Zwolle) en het Koning Willem I College (Den Bosch). Na een tweede juryberaad kwam het Koning Willem I College uit de bus als winnaar.

Cultuur en geschiedenis bewaard gebleven
Het Koning Willem I College bevindt zich in een oude kazerne aan de rand van Den Bosch. Het gebouw is eind jaren ’90 opgeknapt – dat is bijzonder, volgens het expertpanel: “Want in die jaren was de trend: bulldozer erover en nieuwbouw neerzetten. Nu is een stuk cultuur en geschiedenis van de stad in stand gehouden.” Doordat er in die tijd minder aandacht was voor duurzaamheid, scoort het gebouw op dat vlak minder hoog. Maar het feit dat er is hergebruikt in plaats van gesloopt, past juist wel in de huidige trend van de circulaire economie.

Zelf energie opwekken
Daarnaast heeft het Koning Willem I College de ambitie om energieopwekkend te worden. Rob de Vrind, duurzaamheidscoördinator bij het KW1C vertelt: “Al grote delen van de school worden met LED verlicht en de school is bezig op zoveel mogelijk plekken CO2-gestuurde ventilatie toe te passen. Dit om frisse lucht in de lokalen te garanderen. Dat verhoogt de presentatie van de studenten.  Ook hebben we een energiedak en liggen er cradle to cradle tapijten die ook nog eens de lucht zuiveren.” Naast de hoofdlocatie op de Vlijmenseweg liggen er ook plannen om de locatie Onderwijsboulevard 3 uit te breiden met een energieneutraal gebouw en de bestaande gebouwen op dezelfde uitgangspunten als de Vlijmenseweg op een hoger niveau te brengen door o.a. glazen overkappingen.

Sfeervol en inspirerend
Door zijn opzet heeft de school iets weg van een campus. De omgeving wordt als sfeervol en inspirerend ervaren. Bedekte kleuren zorgen voor een rustige uitstraling. Tijdens het bezoek was de jury ook zeer gecharmeerd van het theater, School voor de Toekomst en de horeca-afdeling. Deze laatste is een van de duurzaamste horeca-afdelingen in Nederland, waarbij horeca-studenten de lunch voor docenten en studenten verzorgen.

 

2017-05-16T09:39:33+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag