Inspiratiesessie High Tech Farming: van Frietje Precies naar sociale sla

De tweede Masterclass van Innovation Makers AgriFood vond plaats op Strijp S in Eindhoven. Een bruisende plek, die die week volledig in het teken stond van Dutch Design. Op het Ketelhuisplein mochten de studenten een ‘Frietje Precies’ van Van den Borne Aardappelen proeven. Met vette vingers namen ze vervolgens de lift naar de vijfde verdieping van ’t Veem, waar de city farm Duurzame Kost is gevestigd.

In het programma Innovation Makers AgriFood werken studenten in groepen aan challenges van bedrijven en organisaties. Bijvoorbeeld aan de challenge ‘reis naar Mars’ over een volledig circulair voedselsysteem op Mars of ‘stuck in the middle’ over boeren die worstelen met hun plek in een veranderend voedselsysteem.

George Parker, die de sessie leidde, leerde de studenten de ‘visgraattechniek’: fileer je probleem als een vis met graten. Jacob van den Borne, dé Nederlandse pionier op het gebied van precisielandbouw, vertelde in zijn presentatie hoe hij jaren geleden de keuze maakte om niet groter, maar beter te worden. Op zijn lange weg naar optimalisatie, ofwel de potentie van elke m2 grond optimaal benutten, liep hij tegen talloze uitdagingen aan.

Focus
Dankzij eigenschappen als nieuwsgierigheid, koppigheid en creativiteit bleef Van den Borne steeds nieuwe oplossingen vinden. Van bodemscan tot rij-strategie op de akker, van gewasbescherming tot bemesting, en van sensoren tot agri drone port. Soms door technologische innovatie, soms door goed na te denken, maar altijd met een haarscherpe focus op het einddoel.

In de exercitie die daarop volgde deelden de studenten hun uitdaging op in deelproblemen. Zo werd het ‘circulaire systeem op Mars’ opgedeeld in vragen als ‘wat is de voedingsbehoefte van de mens’ en ‘wat heeft een plant nodig om te groeien’. Dit hielp om de kern van het probleem helder te krijgen.

Sociale en technologische innovatie
Ook Jos Hakkennes mag zich een high tech farmer noemen, al koos hij voor een heel andere strategie dan Jakob van den Borne. Hakkennes bouwde in Eindhoven een city farm op basis van het aquaponics concept. Hierin worden uitwerpselen van vissen gebruikt als mest voor het verbouwen van sla. Het gezuiverde water wordt vervolgens weer hergebruikt voor de vissen.

Ook geeft hij in zijn bedrijf Duurzame Kost `verspild` talent een nieuwe kans. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt draaien mee op de farm en daarmee in de maatschappij. Zo gaan sociale en technologische innovatie hand in hand.

Belangstelling?
Zouden ook de challenges van de studenten de kiem zijn voor nieuwe innovaties? Wil je zelf een keer meedoen of je laten inspireren? De volgende Masterclass is op 5 november a.s. en gaat over Food Value. Hiervoor zijn Carlos Faes (Philips Fruittuin) Roger Engelberts (Imagro) en Josse Haarhuis (Buitengewone Varkens) uitgenodigd om hun verhaal te doen. Mis het niet en meld je hier aan. Meer informatie over het programma Innovation Makers AgriFood vind je hier.

Film bekijken? Klik op de afbeelding

2019-11-01T09:17:25+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag