Avans Innovative Studio aan de slag voor NGN en AgriFood Capital

De minor Avans Innovative Studio is in volle gang, dus hoog tijd om even te buurten bij docente Esther Fijneman. Ze vertelt enthousiast over de creatieve oplossingen die studenten hebben bedacht voor vragen uit het bedrijfsleven. Er zijn ook veel projecten voor de agrifood sector bij. Zo werkte Marchelle met haar medestudenten aan een verkoopconcept voor visvoer op basis van insecten. Het team van Mark ontwikkelde een belevingsprogramma om de regio meer te betrekken bij ontwikkelingen in de agrifoodsector.

Visvoer met educatieve functie
Hoe krijg je mensen zo gek dat ze visvoer van insecten kopen? Marian Peters van NGN, dat hoogwaardige producten en productconcepten op basis van insecten produceert, is op zoek naar het antwoord. “Onze opdracht was een concept te bedenken waardoor het visvoer van het schap afspatte,” vertelt Marchelle, vierdejaars Bouwkunde studente bij Avans. “Het concept had ook een educatieve functie: op de lange termijn worden insecten ook gebruikt in consumentensnacks. Er moet dus hard gewerkt worden aan een mindset-verandering. Het kopen van insecten-visvoer kan hier een eerste stap naar zijn.”

Toolkit voor visliefhebbers
Haar team, bestaande uit een KW1C Architectuur student een HBO Verpleegkunde studente en Marchelle zelf, ontwikkelde een toolkit. Hierin werden marketing, verpakking en educatie gecombineerd. “De onderdelen uit de kit zijn geïnspireerd op verschillende voertechnieken en het noodzakelijke onderhoud van het aquarium. Spelenderwijs leren visliefhebbers meer over voer en onderhoud, waar zo blijkt, nog weinig kennis over is.” Andere teams ontwikkelden huisstijlverpakkingen, een educatiepakket voor scholen en een fish dinner starterskit.

Burgers betrekken bij agrifood sector
Mark de Meijer, vierdejaars student Food Innovation bij HAS Hogeschool in Venlo, kreeg een heel andere uitdaging voor zijn kiezen. Opdrachtgever AgriFood Capital zocht naar een manier om burgers in de regio meer te betrekken bij innovaties in de agrarische sector. Mark kreeg de opdracht een (re)presentatie te maken rondom een geplande living lab met als thema ‘Opstap naar een circulair voedselsysteem in Agro-as De Peel’. Het geheel van activiteiten moest gekoppeld worden aan drie belangrijke momenten in het jaar: het zaaien, het oogsten en de Dutch Agrifood Week. Mark werkte samen met twee Bouwmanagement studenten, een Communicatiestudent en een Architectuurstudent van het KW1C.

Divers team
“Het was best lastig om de kern van de opdracht uit het rapport te herleiden, omdat het behoorlijk omvangrijk en uitgebreid was,” vertelt Mark. “Maar na een brainstormsessie met de docent, vonden we een paar leuke invalshoeken.” Het team van Mark was heel divers, dus ook de aanpak was verschillend. “Sommige studenten gingen meteen aan de slag, anderen, waaronder ik wilden zich eerst verder in de inhoud verdiepen. Uiteindelijk hebben we een aantal activiteiten en middelen uitgewerkt. Een idee dat ik zelf erg goed vond, waren de zeecontainers, mobiele belevenisruimten die door de stakeholders zelf konden worden ingericht.” Deze presentatie geeft een impressie van de concepten die de studenten van Avans Innovative Studio voor AgriFood Capital hebben uitgewerkt.

De opdrachtgevers, Marian Peters van NGN en Rob van Kaathoven van AgriFood Capital waren erg te spreken over de uitwerkingen van de studenten. Rob van Kaathoven: “Het was een hele positieve ervaring wat mij betreft. Ik geloof wel in deze aanpak: de studenten verrichten goed werk vanuit een mooie interdisciplinaire samenwerking!”

Multidisciplinaire uitdaging?
Heb je ook een vraag of uitdaging voor experts en studenten van verschillende disciplines? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden van de Grow Campus te bespreken.

2017-04-24T10:29:15+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag