Innovatie centraal bij Helicon opleiding Biobased technieken

In de MBO-opleiding Biobased technieken worden studenten opgeleid tot specialist in groene technologie, teelt en duurzaamheid.  Studenten worden in een voltijds opleiding op niveau 4 opgeleid onder het motto “van groene reststroom naar duurzaam product”. De opleiding speelt in op de overgang van een fossiele naar een biobased economy. Belangrijk is dat studenten in kansen denken en uitdagingen durven aan te gaan.

Groene technologie
Studenten maken tijdens de opleiding Biobased technieken kennis met verschillende technologieën, zoals vergisten, composteren en telen zonder daglicht. Hierin wordt nauw samengewerkt met het bedrijfsleven. Voor het thema vergisten is er bijvoorbeeld een samenwerking met het bedrijf Greentech en de gemeente Boxtel.  Voor telen zonder daglicht wordt samengewerkt met Plantlab. Twee studenten van de opleiding Biobased technieken bouwden tijdens hun stage mee aan het onderwijskundig Plantlab, dat nu in de praktijkhal bij Helicon in Boxtel staat. Deze voorziening stelt studenten in staat om uiteenlopende proeven met planten uit te voeren.

Teelt
Het teeltproces van planten is een belangrijke pijler in de opleiding. Studenten krijgen een stevige basis mee over teelt, bodem en bemesting. Ook wordt aandacht besteed aan groene reststromen. Tijdens een stage bij een plantenteeltbedrijf worden studenten uitgedaagd om na te denken over hoe ze teelt en bedrijfsvoering duurzamer kunnen maken. Enkele studenten hebben zelf thuis een plantenteeltbedrijf. De opgedane kennis wordt hier meteen in de praktijk gebracht.

Kerndocent Erik Held vertelt: “Onze studenten krijgen alle ruimte om in proeven innovatief bezig te zijn. Door de studenten op te leiden met groene technologieën ontstaan er nieuwe  mogelijkheden om restproducten meerwaarde te geven. We zien groene reststromen als grondstoffen en experimenteren hier graag mee.”

Bedrijfsleven van harte welkom
De opleiding Biobased technieken werkt graag samen met het bedrijfsleven. Zo is de opleiding altijd op zoek naar leuke excursiebedrijven of ondernemers die gastlessen willen geven. Ook andere samenwerkingsvormen zijn mogelijk. Bedrijven die bezig zijn met groene technologieën, teelt of andere duurzaamheidsprincipes zijn dan ook van harte uitgenodigd om contact op te nemen.

2017-10-23T09:33:12+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag