Horecastudenten verruilen schoolbanken voor boerderij

‘Hoe mooi zou het zijn als de toekomstige koks uit onze regio een voorliefde ontwikkelen voor boerenproducten met Brabantse roots? De kiem daarvoor leggen we dit jaar met een gezamenlijk onderwijsprogramma van zeven mbo-horecaopleidingen’, vertelt Marc Raaijmakers, directeur horeca van het Koning Willem I College (KW1C) in ’s-Hertogenbosch.

‘Lokale, pure boerenproducten verdienen een plek in elke horecaopleiding’, vindt Raaijmakers. Hij is er een groot voorstander van om de Brabantse agrifoodsector een podium te bieden.

Voedsel van Brabantse bodem
Raaijmakers is kartrekker van de tweede Themamaand van WeAreFood2018. De maand april staat geheel in het teken van Voedsel van Brabantse bodem. Wat houdt het onderwijsprogramma in? In groepjes brengen de zelfstandige koks in spé dit jaar een bezoek aan 40 boeren en tuinders in onze provincie. Slow Food Brabant faciliteert het contact met de deelnemende agrariërs.

Raaijmakers: ‘De studenten krijgen te zien hoe producten groeien, bloeien en tot stand komen: hoe leven dieren? Hoe zit de bodem in elkaar?’ De ervaring die ze op de boerderij opdoen is volgens hem zeer waardevol. ‘Meer kennis over de oorsprong van producten is niet alleen een verrijking, het zorgt er ook voor dat je meer respect voor producten ontwikkelt. En dat je meer besef krijgt van natuur, afval, gezondheidsaspecten, seizoenen, enzovoorts.’

Raaijmakers: ‘Wij leiden onze studenten op tot zelfstandig koks die aandacht hebben voor hun omgeving. Ze leren bewuste keuzes te maken voor de producten die op de menukaart komen.’

Kookboek
Het eindresultaat van de boerderijbezoeken wordt een kookboek met recepten waarin lokale producten de hoofdrol spelen. Dit kookboek is in december 2018 verkrijgbaar. Het streven is dat ‘Van Brabantse grond’ niet alleen dit jaar, maar ook voor volgende leerjaren een vast onderdeel van het onderwijsprogramma wordt.

Tijdens deze Themamaand van WeAreFood2018 vinden er bij het KW1C meerdere activiteiten plaats, vaak in samenwerking met andere partners uit de Grow Campus. Zo staan om te beginnen bij alle deelnemende scholen producten uit Brabant op de kaart in de restaurants en schoolkantines. Er vinden speciale colleges over dit thema plaats en er worden lessen verzorgd bij basisscholen.

Raaijmakers: ‘Bij het KW1C bieden we onderzoeksfaciliteiten aan. Zo doet de HAS bij ons nu onderzoek naar het keuzegedrag bij menukaarten en hoe je gezonde keuzes kunt stimuleren. Hier leren meerdere partners van de Grow Campus van. Voor het bedrijfsleven kunnen de uitkomsten interessant zijn en voor studenten is het ook leerzaam.’

Ben je benieuwd naar de ervaringen en resultaten van het onderzoek van de HAS studenten bij het Koning Willem I College? Meld je dan aan voor ons Healthy Food Business Event van 28 juni a.s.

2018-04-20T12:21:36+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag