Het Techniek Atelier van KW1C: ‘Interdisciplinaire projecten zijn de toekomst’

Binnen het onderwijsconcept Het Techniek Atelier (HTA) van het Koning Willem I College leren studenten van verschillende opleidingen samen te werken in interdisciplinaire projecten. Ze werken in teams aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven en leren gebruik te maken van elkaars talenten. Zo krijgen de studenten een goed beeld van wat ze later in de praktijk tegenkomen: samenwerking met collega’s van andere disciplines en werken voor klanten. Ook voor bedrijven die een opdracht indienen is het interessant: ze maken op een leuke manier kennis met jong talent.

Een opdracht aanbieden?
Heb je een leuke opdracht voor Het Techniek Atelier? Lees dan in dit interview met Tjerk Pennings, teamvertegenwoordiger en coach HTA, hoe de samenwerking in zijn werk gaat.

Met wat voor soort opdrachten kun je terecht bij HTA?
“De meeste opdrachten voor HTA zijn in basis technisch van aard. Denk aan oplossingen voor Jumbo Supermarkten ter verbetering van hun distributielijn, tot het verbeteren van de doorstroom tijdens de grote carnavalsoptocht in Oeteldonk. In principe is elke opdracht welkom, samen met de opdrachtgever bekijken we hoe we de opdracht kunnen optimaliseren voor alle partijen.”

Wanneer kun je een opdracht aanleveren?
“Elke 10 weken start een nieuwe projectperiode. Grofweg in augustus, november, februari en april. Ook in het nieuwe schooljaar gaan we hiermee verder. Na het bespreken van de opdracht bekijken we welke periode het meest geschikt is om uitgevoerd te worden.”

Wat zijn de voorwaarden om mee te doen als opdrachtgever?
“De belangrijkste voorwaarde is dat studenten meedenken en -werken aan de projecten met de opdrachtgever. We willen graag dat studenten persoonlijk en in hun vak groeien. Dat betekent dus niet dat studenten ‘ingezet’ worden als goedkope werkkracht voor de opdrachtgever.

“We verwachten dat de opdrachtgever ongeveer 12 uur te spenderen heeft aan de opdracht en op zijn minst bij de openings- en eindpresentatie aanwezig is.
In het kader van contextonderzoek willen we graag dat studenten ook een bezoek brengen aan de opdrachtgever om en beeld te vormen van het bedrijf waar zij voor gaan werken.

“De werkplaats van de studenten is in Het Techniek Atelier. Onze coaches evalueren/beoordelen op proces dus willen wij dat proces ook graag zichtbaar houden.

“We willen bedrijven graag bewust maken van het feit dat ze uiteindelijk (in concept/prototype) een oplossing voor hun probleem mee terug kunnen nemen naar hun bedrijf. Het blijft onderwijs waarbij jongvolwassen studenten nog veel moeten leren. Dat kan betekenen dat ze praktisch gezien mindere resultaten opleveren, maar in proces veel geleerd hebben. We proberen meerdere groepen aan een opdrachtgever te koppelen zodat de kans op ‘succes’ voor de opdrachtgever vergroot wordt.”

Zijn er kosten aan verbonden (materiaalkosten bijvoorbeeld)?
“In de basis zijn er geen kosten. Afhankelijk van het gevraagde kunnen we (of studenten) vragen om een budget, maar dit is altijd in overleg en wordt meegenomen in de voorbespreking die wij hebben met opdrachtgevers.”

Interesse?
Meld je aan bij Jacques Doomernik (j.doomernik@kw1c.nl of telefoonnummer 06 – 20409471) of  Tjerk Pennings (t.pennings@kw1c.nl telefoonnummer 06-53945439). Dan maken zij een afspraak voor een gesprek en rondleiding in HTA.

2019-01-29T13:48:47+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag