Helicon studenten ontwikkelen voorlichtingsmateriaal voor HAS lectoraat Groene Gezondheid

“Waarom doen we niet meer samen?” vroeg lector Herman Peppelenbos zich af toen hij Helicon leerde kennen via het netwerk van de Grow Campus. In de projecten die hij met zijn lectoraat Groene Gezondheid uitvoert, zitten genoeg aanknopingspunten voor het mbo. Een gesprek met Helicon directeur Anita Verbeek leidde snel tot een concrete opdracht, waar de mbo studenten direct mee aan de slag konden. Luite Snijder van HAS Kennistransfer begeleidt hen.

“Het gaan om een PPS, waar naast HAS Hogeschool ook Wageningen UR en bedrijven als Markies Catering en Scelta Mushrooms bij aangesloten zijn,” legt Luite uit. “In de samenwerking draait het om het bevorderen van de groenteconsumptie in Nederland bij jongeren met een lage socio-economische status. Dat doen we door nieuwe groenteproducten en -concepten te ontwikkelen, maar ook door voorlichtingsmateriaal te ontwikkelen.”

Lastig te bereiken
De focus ligt juist op deze doelgroep, omdat hij lastig te bereiken is. “We merken dat de afstand tussen onze onderzoekers en de vmbo-leerlingen eigenlijk best groot is,” vertelt Luite. “Het lukt ons niet om deze groep aan te spreken, omdat we te weinig weten over hun leefwereld en wat hun beweegt.” De samenwerking binnen Grow Campus bood een uitkomst: waarom laten we leerlingen van het mbo hier niet over nadenken? Zij staan immers veel dichter bij de doelgroep.

Enthousiast
Ook de timing was perfect. De docenten van de Helicon opleiding Voeding en Welzijn waren juist op zoek naar een leuke opdracht op het gebied van voorlichting. Luite: “Twee weken geleden zijn de studenten van start gegaan. Hun opdracht is een voorlichting te ontwikkelen over het belang van groenten voor het vmbo. De dames zijn erg enthousiast.  Ze gaan nadenken over de boodschap, de do’s en de don’ts en de manier waarop we de vmbo’ers het beste kunnen bereiken.”

Kennismaking
Luite is niet alleen blij met de invulling van het voorlichtingsvraagstuk, ook is hij enthousiast over de nadere kennismaking met het mbo. De samenwerking inspireert hem om vaker ‘over de muur’ te kijken. “Partijen als Wageningen, HAS Hogeschool en Helicon doen allemaal onderzoek naar verwante thema’s. Als je een groot project opknipt in stukjes, zie je dat het op verschillende plekken kan landen. De invulling en uitvoering zijn per instelling verschillend, maar alle bijdragen zijn waardevol voor het eindresultaat.”

Eind april presenteren de Helicon studenten hun voorlichtingsmateriaal. Meer over de achtergrond van het project is te lezen via op de website van TKI AgriFood.

2018-03-01T10:03:22+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag