Helicon en KW1C betrokken bij bouw groenste transferium van Nederland

De gemeente ’s-Hertogenbosch bouwt op dit moment een nieuw transferium aan de Deutersestraat. Een energieneutraal gebouw, een zonnepanelendak en een groene gevel: al deze duurzame toepassingen moeten dit transferium tot het groenste van Nederland maken. Om ervoor te zorgen dat ook de juiste fauna hier zijn plekje vindt, is de hulp van Helicon-leerlingen Onderzoeker natuur en milieu ingeschakeld.

Bijenhotel, vleermuizenkast en zwaluwnesten
Voor aanvang van de bouw zijn omwonenden en natuurorganisaties gevraagd hoe een groen transferium er in hun ogen uit zou moeten zien. Eén van de wensen die hieruit naar voren kwam, was dat het transferium bijen, vleermuizen en zwaluwen zou moeten aantrekken. Maar of dat haalbaar is…? De vraag werd voorgelegd aan mbo’ers Onderzoeker natuur en milieu van Helicon. Maar goed ook, want voor sommige soorten blijkt het transferium niet geschikt. Voor andere soorten gelden zeer specifieke eisen, bijvoorbeeld voor een bijenhotel of een vleermuizenkast. De bevindingen zijn opgenomen in een adviesrapport.

Overhandiging rapport tijdens planten eerste bomen
Op maandag 18 december werden de eerste bomen gepland door bouwbedrijven Heijmans en Ballast Nedam. Ook de mbo’ers van Helicon hielpen een handje mee. Een mooi moment om ook het adviesrapport te overhandigen. Daarnaast hadden de praktische mbo’ers van Helicon ook bouwtekeningen aangeleverd voor de perfecte onderkomens voor de gewenste ‘gasten’.

Koning Willem I College neemt het stokje over
De bouwtekeningen van de mbo’ers van Helicon worden overgedragen aan hun buren, de leerlingen van het Koning Willem I College. Ze bieden een goede basis voor de bouw van bijenhotels en nestkasten, die zij voor hun rekening zullen nemen. Het transferium, dat gevestigd wordt op de Grow Campus, is hiermee direct een mooi voorbeeld van multidisciplinaire samenwerking tussen de kennisinstellingen.

2018-02-22T10:01:35+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag