HAK en Schouten Europe nemen voortouw in versnelling transitie naar ‘groene’ eiwitten

In aanloop naar de Nationale Voedseltop op 26 januari starten de producenten HAK en Schouten Europe met een nieuw initiatief om innovatie, educatie en ondernemerschap in plantaardige voeding te stimuleren. Beide marktleiders in respectievelijk peulvruchten en vegetarische producten en vleesvervangers gaan daartoe een structurele samenwerking aan met HAS Hogeschool. Onder de naam Praktijklocatie Plantaardige Eiwitten (PPE) wordt ingezet op een ‘triple helix’ kruisbestuiving tussen bedrijfsleven, studenten en de overheid.

Het idee voor de samenwerking is ontstaan binnen de Green Protein Alliance (GPA), waarvan beide in Giessen gevestigde bedrijven deel uitmaken. Deze alliantie van marktpartijen en non-profit instellingen wil, ondersteund door het ministerie van EZ en het Voedingscentrum, met gerichte acties de consumptie van plantaardige eiwitten stimuleren. De Praktijklocatie Plantaardige Eiwitten is het eerste concrete initiatief dat onder de vlag van de GPA wordt gelanceerd.

HAK en Schouten Europe gaan een lange termijn samenwerking aan met de HAS, waarbij zij onder meer de minor ‘Plant(w)aardige toekomst’ ondersteunen. Hiervoor gaan beide ondernemingen input leveren voor ketenbrede (‘van grond tot mond’) projecten waar studenten in multidisciplinaire groepen aan gaan werken. Ook gaan beide partners gastcolleges en afstudeerprojecten aanbieden aan studenten (zowel van de HAS als daarbuiten) op het gebied van teelt (bijvoorbeeld het lokaal telen van exotische peulvruchten), productontwikkeling of commercie in plantaardige voeding.

CEO Timo Hoogeboom van HAK: “Wij hebben veel kennis in huis over hoe je het eten van peulvruchten gemakkelijk en lekker kunt maken. We zien het als onze verantwoordelijkheid om die kennis over te brengen op de nieuwe generatie voedseltechnologen, fooddesigners, landbouwspecialisten en bedrijfskundigen. Er ligt een grote uitdaging, want de gemiddelde Nederlander eet nog steeds maar 20% van wat de gemiddelde Europeaan aan peulvruchten consumeert. Daarnaast zal de kruisbestuiving tussen ons, Schouten Europe, studenten en consumenten ons ook weer inspireren om nieuwe ideeën te ontwikkelen, zodat we de transitie naar meer ‘groene eiwitten’ op het bord verder kunnen versnellen.”

Consumentenvoorlichting
Directeur Henk Schouten van Schouten Europe spreekt van ‘een eerste officiële green protein hotspot’ in Giessen. “Wij gaan hier nu concreet mee aan de slag, maar hopen natuurlijk dat er vanuit de leden van de GPA snel meer van deze hotspots ontstaan. Er is op tal van plekken volop kennis aanwezig. Het samenbrengen hiervan leidt tot een versnelling van de transitie naar plantaardig eten”

Ook consumentenvoorlichting wordt onderdeel van het nieuwe initiatief van Schouten en HAK. Zo willen beide bedrijven meerdere keren per jaar ‘ontdekkingsreizen’ gaan organiseren voor geïnteresseerde consumenten. Denk aan bedrijfsbezoeken, bezoeken aan telers van peulvruchten, workshops (bijvoorbeeld over het wecken van peulvruchten) en lunches en diners in een ‘green protein pop up restaurant’. “Ook staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam, nauw betrokken bij de Green Protein Alliance, steunt een dergelijke actiegerichte aanpak die als doel heeft via gerichte voorlichting het eetgedrag van consumenten actief te veranderen”, aldus Schouten.

Jeroen Willemsen van de GPA is blij met het initiatief: “Dit soort krachtenbundeling en actie is nodig om de eiwittransitie in Nederland een flinke duw in de rug te geven. Het is bemoedigend dat het ministerie van EZ al heeft uitgesproken support te willen blijven geven aan initiatieven van de inmiddels 19 leden. Zij zijn stuk voor stuk koplopers in eiwitverduurzaming, zien hun kansen en nemen hun verantwoordelijkheid. En het begint nog maar net: op het eerste Nationale Green Protein Event op 16 februari in Aalsmeerderbrug gaan we andere verrassende en veelbelovende acties van de tweede fase van de Green Protein Alliance onthullen en toelichten. Daarnaast ontvangt staatssecretaris Van Dam op 26 januari tijdens de Nationale Voedseltop een op hem afgestemde Green Protein Maalttijdbox. Hiermee doen vier ministeries een call to action naar de industrie om zich in te zetten voor voedselverduurzaming.”

bron: nieuws.hak.nl

2017-02-16T09:23:14+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag