Gezondere boodschappen met behulp van food data

Annet Roodenburg, lector Voeding en Gezondheid aan de HAS Hogeschool in ’s-Hertogenbosch, onderzoekt het digitaliseren van voedingswaarden. ‘Over vijf jaar bestaan etenswaren zonder data niet meer’, is haar overtuiging. Dat betekent werk aan de winkel voor fabrikanten. Intussen heeft het Voedingscentrum onlangs de Kies Ik Gezond?-app geïntroduceerd. ‘Daarmee heeft de beschikbaarheid van food data een boost heeft gekregen.’

Hoeveel suiker bevat een portie pindakaas? Welke margarine is het gezondst? Etiketten op producten vertellen een heleboel. ‘De vraag is in hoeverre consumenten tijdens het boodschappen doen de moeite nemen om etiketten te lezen. Het Voedingscentrum heeft daar iets op bedacht: de Kies Ik Gezond?-app’, vertelt lector Annet Roodenburg.

In de Schijf van Vijf staat wat en hoeveel we moeten eten om gezond te blijven. Toch eten Nederlanders massaal te veel zout en verzadigde vetten. Ook krijgen we meer suiker en energie binnen dan goed is. Van vezels, groente en fruit eten we juist weer te weinig.

‘Met de app van het Voedingscentrum scan je de barcode van een product. Je ziet meteen of het in de Schijf van Vijf valt. Past het er niet in, dan stelt de app een gezonder alternatief voor. Je kunt zo producten vergelijken en gezonde keuzes maken. Handig!’, vindt Roodenburg.

Voedselketen verantwoordelijk
De missie van haar lectoraat is dat iedereen die straks in de voedselketen gaat werken zich verantwoordelijk voelt voor de gezondheid van de consument. ‘Daarom heeft onderzoek naar food data een plekje in het lectoraat. Deze data gaan over productsamenstelling, ingrediënten en voedingswaarden.’

Met een ICT-student van Avans Hogeschool en ICT-bedrijf Geodan onderzoekt Roodenburg ingrediënten op verpakkingen. ‘Daar koppelen we data aan. Zo kijken we bijvoorbeeld of een verlaging van het aantal E-nummers in een product een effect heeft op de hoeveelheid zout, suiker of energie.’

Het partnerschap met de ICT-sector vindt ze zeer boeiend. ‘De beste ideeën ontstaan op plekken waar je met andere disciplines samenwerkt. Dat is ook het interessante aan de Grow Campus. Net als de link tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven.’

Transparantie
‘Met Food Data Monitoring willen we aan de ene kant voedselfabrikanten stimuleren om hun data op orde te hebben. Aan de andere kant zorgt meer inzicht en transparantie ervoor dat consumenten zelf bewustere keuzes kunnen maken.’

Data worden steeds belangrijker, voorspelt Roodenburg. ‘In de toekomst is alles traceerbaar. Of het nou kleding, een keukenkastje of een stukje varkensvlees is: burgers snakken naar meer inzicht in de herkomst van allerlei producten.’

Stap voorwaarts
De app van het Voedingscentrum ziet de lector als een stap voorwaarts. ‘Het heeft ervoor gezorgd dat de beschikbaarheid van data is verbeterd: producenten dragen verantwoordelijkheid voor correcte productinformatie. Wist je dat er maar liefst zo’n 150.000 producten te koop zijn? Het aanbod aan voedingsmiddelen verandert steeds, waardoor de huidige food data nog lang niet op orde is.’

Het project Food Data Monitoring is nog in volle gang. Komende periode moet duidelijk worden wat de resultaten zijn en of er een vervolg komt.

Wil je graag meer weten over food data? Kom dan naar de workshop ‘Gezonde boodschappen via Food data’ van lector Annet Roodenburg tijdens ons Healthy Food Business Event op 28 juni bij HAS Hogeschool in ’s-Hertogenbosch.

2019-02-22T13:36:43+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag