Floating Farm sluit zich aan bij Grow Campus

Stel je eens voor: een drijvende boerderij met veertig koeien, die gevoed worden door eten dat op diezelfde boerderij verbouwd wordt. Binnenkort is het werkelijkheid in de Merwe4Haven in Rotterdam. Floating Farm: een volledig zelfvoorzienende boerderij, gebouwd volgens de principes van de circulaire economie.

“De inspiratie voor Floating Farm kwam tijdens een bezoek aan New York, dat toen geteisterd werd door de orkaan Sandy,” vertelt Minke van Wingerden. “Al na twee dagen was er geen vers voedsel meer beschikbaar was in de supermarkten. Steden worden wereldwijd steeds groter en er is minder landbouwgrond beschikbaar. Dat moet anders, dachten we.”

Zo ontstond het idee voor een klimaatadaptief voedselproductieconcept in de directe nabijheid van de stad. “Met een Floating Farm maak je beter gebruik maken van de ruimte rondom de steden. Ook wordt het voedsel dichtbij de stad geproduceerd, waardoor het minder ver vervoerd hoeft te worden.“

Educatief
Floating Farm heeft ook een educatieve functie. Minke: “Vooral kinderen weten vaak niet meer waar de melk vandaan komt. In ons bezoekerscentrum laten we zien hoe onze melk verwerkt wordt en wat er bij komt kijken om dit duurzaam en met zo min mogelijk afval te doen. Speciaal voor kinderen ontwikkelen we in samenwerking met Kokkerelli een gevalideerd lesprogramma ‘van boerderij naar bord’.”

Drie lagen
“Bij het ontwerp Floating Farm moesten we met veel aspecten rekening houden. In feite moet de boerderij zelfvoorzienend zijn, dus er moest iets geregeld worden voor o.a. elektriciteitsinwinning, voerproductie, afvalverwerking, waterzuivering en energie,” legt Minke uit. “Het uiteindelijke ontwerp is opgebouwd uit drie lagen.” De onderste laag is het drijflichaam. Hierin kunnen op termijn ook nog allerlei zaken plaats gaan vinden. Denk aan het kweken van gewassen onder LED-licht. De tweede laag is de procesvloer. Hier wordt de melk verwerkt maar ook de mest en urine. Er is een bezoekerscentrum en een kleine kookstudio. Kokkerelli gaat hier kinderen lesgeven. Tenslotte lopen de koeien op de bovenste verdieping.

Icoon
De Floating Farm in Rotterdam wordt de eerste en enige drijvende melkveehouderij ter wereld. Het concept heeft daarom al veel internationale belangstelling. Minke: “De farm wordt een icoon voor de stad Rotterdam. We merken dat het ook een enorme aantrekkingskracht heeft op jongeren. Het maakt de agrarische sector weer sexy en daarmee aantrekkelijk.” Inmiddels zijn alle vergunningen rond en kan begonnen worden met de bouw. Medio volgend jaar moet de boerderij up and running zijn. Dan begint het praktijkleren.

Living lab
“Floating Farm wordt een Living Lab, een praktijkleeromgeving,” licht Minke toe. “Er zijn nog veel dingen die we in de praktijk soms moeten uitvinden of verbeteren. Hoe regelen we bijvoorbeeld de waterhuishouding en –zuivering? En hoe kunnen we koeienvoer goed onder LED-verlichting laten groeien? Welke reststromen uit de stad kunnen we gebruiken voor onze farm?” De antwoorden op die vragen zoekt Floating Farm in samenwerking met het bedrijfsleven en het onderwijs.

“We geloven echt in kennis delen,” aldus Minke. “Vandaar onze keuze om lid te worden van de Grow Campus. We hebben de indruk dat hier veel kennis en ervaring aanwezig is, die we kunnen gebruiken voor ons project.” Maar wij komen uiteraard ook graag kennis en ervaring brengen.

Haalbaarheidsstudie ‘s-Hertogenbosch
Op dit moment wordt er een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar het bouwen van een Floating Farm in ‘s-Hertogenbosch. Het gaat om een verkennend onderzoek waarin wordt gekeken naar locaties en type boerderijen die geschikt zijn voor deze omgeving. Bij deze studie zijn onder anderen Grow Campus partners HAS Hogeschool, gemeente ’s-Hertogenbosch en AgriFood Capital betrokken.

Meer weten?
Ben je benieuwd naar de Floating Farm? Vanaf 1 september a.s., tijdens de Wereldhavendagen, is het bezoekerscentrum van de farm in de Merwe4Haven geopend. Voor groepen kan een afspraak voor een rondleiding worden gemaakt. Studenten profiteren van een speciaal studententarief. Alle andere vragen kun je kwijt via info@floatingfarm.nl.

De drijvende krachten achter Floating Farm zijn Beladon, ontwikkelaar van duurzame drijvende projecten, Courage, een bedrijf dat met nieuwe innovaties melkveehouderijen betrekt in de markt en de maatschappij en het stadslandbouw project Uit je eigen stad.

2017-09-11T09:29:12+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag