Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

In de collegereeks ‘What About Soil?’ van HAS Hogeschool delen experts en gebruikers hun kennis en ervaring op het gebied van bodem in de breedste zin van het woord. In het eerste college van dit studiejaar komt Bodemgezondheid aan bod!

Locatie
HAS Hogeschool
Auditorium

Programma 

17.00 uur Inloop met (gratis) lichte maaltijd
18.00 uur Judith van de Mortel: Een gezonde plant op een vitale bodem, wat zijn de uitdagingen?
18.45 uur pauze
19.00 uur Leendert Molendijk: Een bodem om op te (ver)bouwen.
19.45 uur Gelegenheid tot napraten
21.00 uur Afsluiting

Aanmelden

Button Meld je hier aan - HAS Hogeschool

Sprekers

Over Judith van de Mortel
Judith van de Mortel studeerde medische microbiologie aan Gilde Opleidingen Noord-Limburg en technische microbiologie aan Fontys Hogescholen in Venlo. Ze heeft verschillende jaren expertise opgebouwd op het gebied van de interactie tussen plant en bodem bij de University of Minnesota (USA) en Wageningen University. Bij de University of Minnesota werkte ze aan ‘Rhizobium geïnduceerde stikstof fixatie in Medicago truncatula’. Ze haalde bij Wageningen University haar PhD op het onderwerp ‘Heavy metal tolerance and accumulation in Thlaspi caerulescens, a heavy metal hyperaccumulating plant species’ en vervolgens heeft ze tijdens haar postdoc periode bij de leerstoelgroep Fytopathologie van Wageningen University gewerkt aan ‘Plant groei stimulatie en ziekte resistentie geïnduceerd door rhizobacteriën’. Sinds 1 april is Judith van de Mortel  bij HAS Hogeschool gestart als lector ‘Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem’.

Over Leendert Molendijk
Gezonde grond is de basis onder een gezond bedrijf. Bodemkwaliteit vraagt om een actieve aanpak. De beheersing van schadelijke aaltjessoorten is daar een onderdeel van. Samen met zijn collega’s zowel binnen als buiten Wageningen, bemonsteraars, voorlichters en telers zet Leendert Molendijk zich al bijna dertig jaar met groot plezier in om praktijkoplossingen te vinden en deze ook in de praktijk toegepast te krijgen. Voorbeelden zijn de introductie van AM resistente rassen, Tagetes als aaltjesbestrijder, resistente groenbemesters, aardappel als vanggewas, anaerobe grondontsmetting en inundatie. Maar ook beslissing ondersteunde systemen als www.aaltjeschema.nl, www.nemadecide.com en recent www.akkerweb.eu zijn het resultaat van de wens om een brug te slaan tussen praktijk en wetenschap en omgekeerd. Aaltjesbeheersing niet solo maar als integraal onderdeel van bodemkwaliteit is mijn visie en passie. In het college van 4 oktober wil Leendert zijn visie aan de hand van de rol van groenbemesters ter discussie stellen en met de aanwezigen van gedachten wisselen hoe er in de praktijk handen en voeten aan gegeven kan worden.

Over What about Soil
Voor ondernemers in de agrarische sector is de bodem een belangrijk onderdeel van het rendement van hun onderneming. Ook maatschappelijk neemt de aandacht voor bodemgebruik toe. Hoe kunnen we werkelijk tot een duurzamere en vitalere bodem komen? Kan kennis over bodemleven en chemische processen leiden tot een oplossing?

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag