Eurocommissaris Hogan prijst Brabants lef

Eurocommissaris Phil Hogan (Landbouw en plattelandsontwikkeling) was aangenaam verrast tijdens zijn bezoek op 17 oktober 2016 aan Brabant. Hij werd ontvangen op de HAS Hogeschool in ’s-Hertogenbosch. “Brabant toont lef, dat is wel duidelijk. Een toekomst bestendige landbouwsector vraagt om een innovatieve aanpak, en dat gebeurt hier”, aldus Hogan.

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings, burgemeester en voorzitter van AgriFood Capital Ton Rombouts, directeur van de HAS Hogeschool Dick Pouwels en directeur van de ZLTO Elies Lemkes heetten de Ierse Eurocommissaris welkom. De gedeputeerde mocht afgelopen voorjaar uit handen van Hogan de Award voor de Europese titel Europese Regio van Gastronomie 2018 in ontvangst nemen. Die erkenning is belangrijk, want Brabant wil dé topregio in agrofood en leisure worden.

Gedeputeerde Spierings: “Agrofood is heel belangrijk voor Brabant, veel mensen verdienen hier hun brood mee. Maar als Brabant in Europa een leidende positie wil blijven innemen op het terrein van agrofood, dan moeten we blijven nadenken over nieuwe oplossingen om de sector te verduurzamen”. Tijdens het bezoek lieten studenten en ondernemers een aantal innovaties en ideeën zien.

Directeur Dick Pouwels van de HAS Hogeschool: “De Eurocommissaris was heel duidelijk: juist jongeren kijken verfrissend tegen de landbouw sector aan. Hen hebben we straks meer dan ooit nodig om kansen te verzilveren.”

Hogan roemde ook het lef dat hier getoond wordt met de organisatie van de Dutch Agri Food Week en, straks in 2018 de Europese Regio van Gastronomie, omdat juist deze evenementen een prachtig platform bieden om de consument te laten zien welke mooie producten hier geteeld worden. Hogan zag zelf in dit bezoek de kassen bij de HAS waar tomaten dankzij uitgekiende LED-verlichting sneller rijpen én smaakvoller zijn.

Directeur ZLTO Elies Lemkes: “De EU-commissaris kan ons helpen om innovaties aan de wortel te versterken, zodat ze maximale maatschappelijke impact hebben”. Voorzitter van AgriFood Capital Ton Rombouts toonde zich tevreden: “We hebben Hogan laten zien dat Brabant het verschil kan maken: we kunnen concurreren op voedsel omdat het vernieuwend, duurzaam en gezond is. En we maken steeds slimmere verbindingen met bijvoorbeeld de ICT en de zorgsector. Dat spreekt ook de consument aan en Hogan onderstreepte het belang van deze koers”.

Agrofood is één van de belangrijkste pijlers van de Brabantse economie. De sector telt meer dan 100.000 fulltime banen, meer dan 10.000 bedrijven en 7,5 miljard aan toegevoegde waarde.

2016-11-14T16:23:15+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag