Eersteklas ideeën voor derde klasse appels

Studenten die meedoen aan de minor Avans Innovative Studio kiezen een nieuw onderwijsconcept. In hoog tempo ontwerpen ze tastbare producten in opdracht voor bedrijven. Ze beginnen met het bepalen van de kern van de vraag, daarna bedenken ze de oplossingsrichting. De meerwaarde zit in de mix van studenten, de samenwerking met docenten en experts uit binnen- en buitenland en de snelheid waarmee vraagstukken opgelost worden.

Derdeklas appels
Fruitbedrijf van den Elzen heeft naast  een boomgaard waar biologische appels en peren geteeld worden, ook een fruitsorteerbedrijf. De eigenaar van het bedrijf, Harrie van den Elzen, vroeg zich af hoe hij meer kon verdienen aan de zogenaamde derde klasse appels, die bij normale verkoop minder opbrengen dan gewone appels. Hij legde zijn vraag neer bij Avans Innovative Studio, waar studenten Iris van Ravenhorst (Grafisch Ontwerp, Avans Hogeschool/Kunstacademie) en Kjell Quekel (Verkeer en Stedenbouwkunde, Koning Willem 1 College) met zijn opdracht aan de slag gingen.

Commerciële kunst
Iris: “Ik ben vooral geïnteresseerd in commerciële toepassingen van kunst. Bij Avans Innovative Studio krijg je opdrachten uit het bedrijfsleven en werk je met studenten van verschillende opleidingen. Die combinatie werkt heel inspirerend.” Bij de opdracht van Fruitsorteerbedrijf van den Elzen dacht Iris direct aan een niet-eetbare oplossing. “Al snel kreeg ik het idee om appelleer te gaan produceren. Mijn medestudenten waren direct enthousiast, dus het experimenteren kon beginnen.”

Droogoven
Iris werkte samen met drie andere studenten: een architectuur -, een bedrijfskunde – en een informaticastudent. Allen begaven zich op onbekend terrein voor deze opdracht. Toch verliep de samenwerking prima: “We hebben zelfs een droogoven gemaakt waarin het leer 6 à 7 uur gedroogd moest worden,” vertelt Iris. “De informaticastudent ontwikkelde een temperatuursensor, die hij koppelde aan een programmeerbare stekkerdoos. Zo hielden we de temperatuur constant. We hebben verschillende recepturen getest. Pas op de laatste dag hadden we appelleer waar we echt tevreden over waren.”

Tussendoortjes
Ook Kjell is enthousiast. “Het was voor mij een grote verrassing deze minor te mogen volgen,” vertelt hij. Samen met tien andere studenten van het Koning Willem 1 College nam hij deel aan de Innovative Studio. Zijn groep, bestaande uit een student Advanced Business Creation van Avans en een student Food & Business van de HAN ontwikkelde verschillende tussendoortjes, zoals appelchocola, müslirepen en appeldrop.

Out of the box
Wat Kjell het leukst aan de opdracht vond? “Ik vond het erg leuk om gekke combinaties te bedenken. Ik heb een bijbaantje in de keuken en vind het leuk om met eten bezig te zijn.” De müslireep was zijn idee. Ook het samenwerken met hbo-studenten is Kjell goed bevallen: “Van mijn medestudenten heb ik het meest geleerd. Samen kwamen we op de creatiefste ideeën. Hbo studenten denken meer out of the box, terwijl ik zelf heel praktisch ben. Zo vulden we elkaar goed aan.”

Uiteindelijk leverde Avans Innovative Studio Fruitsorteerbedrijf Van den Elzen drie creatieve ideeën op. Enkele daarvan worden nu verkend door de ondernemer.  Heb je ook een opdracht voor de studenten in Avans Innovative Studio? Meld deze via innovativestudio@avans.nl of neem contact op met Bart Kapteijns, projectleider, tel. 088 – 5258303

2017-05-17T10:27:45+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag