Duurzame kost: de kracht van de rest

Eén van de keynotes op ons Food and the City Businessevent van 22 november is Jos Hakkennes. Op Strijp-S is zijn bedrijf Duurzame Kost gevestigd. Op de vijfde etage van flatgebouw ’t Veem produceert hij groente, fruit en vis op duurzame wijze in aquaponicssystemen. In dit artikel lichten we alvast een tipje van de sluier op over deze bijzondere entrepreneur en zijn ondernemersfilosofie.

Wat Jos drijft, is simpelweg de noodzaak voor verandering. Hij legt de feiten meteen op tafel: “In de periode dat ik op de aarde rondloop is de wereldbevolking meer dan verdubbeld. De verwachting is dat deze doorgroeit tot zo’n 9,7 miljard in 2030. 70% van die mensen zal in de stad gaan wonen. Hoe gaan zij zichzelf van voedsel voorzien?”

Van intensieve veehouderij naar gehandicaptenzorg
Zijn loopbaan begon hij in de agrarische sector, waar hij na zijn afstuderen bij de CAH in Dronten als verkoper en adviseur voor de intensieve veehouderij aan de slag ging. Na zo’n 15 jaar kreeg hij steeds meer bedenkingen bij het voedselsysteem. Het voelde niet meer goed dus maakte hij de overstap naar de gehandicaptenzorg. Daar richtte hij zich vanaf het begin op het thema ‘werk’.

Lineaire systemen
Onverwacht vielen hem parallellen tussen de zorg en de agrarische sector op: “In beide sectoren wordt gewerkt vanuit een lineair systeem, dat zich richt is op de grote massa,” stelt Jos. “De ‘rest’, die vaak heel waardevol is, heeft echter geen bestemming en wordt verspild. In de agrarische sector gaat het om grondstoffen en bruikbare reststromen. In de zorg gaat het om talent, dat buiten de kaders van het systeem valt.”

Meedraaien in de maatschappij
Juist de ‘kracht van de rest’ zou volgens Jos beter benut moeten worden in ons huidige systeem. We moeten afstappen van het lineaire denken, in plaats daarvan moet de cirkel rond gemaakt worden. Alles en iedereen heeft daarin zijn plaats: “Voor mensen met een beperking is het geweldig als ze gewoon kunnen meedraaien in de maatschappij. Als ze werken voelen ze zich waardevol en zitten ze beter in hun vel. Op hun beurt profiteren werkgevers daar ook van.”

Sociale onderneming
Zijn overtuigingen brachten Jos ertoe zijn eigen sociale onderneming op te zetten. Uiteraard gestoeld op een circulaire aanpak: “Bij Duurzame Kost wordt duurzaam voedsel geproduceerd door mensen die hun plek niet kunnen vinden op de huidige arbeidsmarkt.” Hoe dat werkt? Dat hoor je op 22 november in Jos’ keynote ‘Hoe circulair kan Stadslandbouw zijn?’ op ons Food and the City event in Den Bosch. Meld je vandaag nog aan om verzekerd te zijn van een plek!

2018-10-23T15:42:23+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag