De koe bij de horens

Onlangs was er een vreemde eend in de bijt te vinden tussen de studenten van Avans Innovative Studio. Die vreemde eend was melkveehouder Jos Vos uit Sterksel. Meestal zetten studiostudenten hun tanden in marketingvragen, maar dit keer gingen ze aan de slag met een lastig dogma: “Hoe kan een melkveehouder op simpele wijze de kringloop op het boerenbedrijf laten ervaren bij lokale, kritische burgers?”.

In zijn zoektocht over de Grow Campus werd opdrachtgever Jos Vos door ZLTO begeleid naar creatieve oplossingen voor deze vraag. Uiteindelijk kwam hij terecht bij Avans Innovative Studio in Den Bosch. Zelf omschrijft Jos zijn zoektocht het meest treffend: “Er groeit een steeds grotere wig tussen boeren en burgers. Als we niet oppassen wordt die kloof onoverbrugbaar. Terwijl burgers vooral praten over kringlopen, ploegt de boer gewoon door. Hij maakt werk van kringlopen sluiten, maar vergeet dat te vertellen. Boeren en burgers spreken bovendien niet altijd dezelfde taal. Hoe krijg ik ze op één lijn?”

Tot de kern doordringen
De studiostudenten gingen eind november 2017 enthousiast aan de slag. Ze doken het veld in om zelf te ervaren wat het boerenbedrijf te bieden heeft, spraken ketenpartners en leerden alle technische details van de boerenkringloop. En zoals het de studiostudenten betaamd, kwamen ze binnen 10 werkdagen met creatieve oplossingen. Melkveehouder Jos Vos stond versteld van het resultaat: “Dat studenten van divers pluimage in zo’n korte tijd tot de kern weten door te dringen en dit ook nog eens om kunnen zetten in creatieve oplossingen, is werkelijk super. Dit hadden wij met boeren onder elkaar in geen 3 maanden kunnen bedenken. Ik ga zeker verder met een paar ideeën. Nu eerst sponsors werven.”

Top 3
Deze 3 ideeën staan bovenaan Jos Vos’ lijstje:

  • Kledinglijn met foto-expositie waarin de verrassende verbinding tussen boeren en managers extra wordt benadrukt.
  • Strobalendoolhof van 20 afslagen en dilemma’s op zoektocht door de kringloop op het boerenbedrijf.
  • Een letterlijke kringLOOP van het leven over het boerenbedrijf van Jos Vos met proefopstellingen van koe, mest, bodem en voer waarbij de cirkel wordt gesloten.

Nieuwsgierig geworden? Zet dan alvast de Beleef het Platteland Dag 2018 (zondag 21 juni 2018) op de kalender van het nieuwe jaar en ervaar de kringloop van het lokale melkveebedrijf van Jos Vos in Sterksel!

2018-01-26T14:56:46+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag