DataLab team wint eerste prijs Korte Keten Hack Food Valley

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart organiseerde Farm Hack de Korte Keten Hack bij DO-IT Handelshuis in Barneveld. Hier werkten multidisciplinaire teams 32 uur lang aan prototypes en concepten voor vijf maatschappelijke- en bedrijfschallenges. De resultaten werden beoordeeld door een expertjury.

Voor de gelegenheid was een speciaal DataLab team samengesteld, dat onder andere bestond uit afgevaardigden van HAS Hogeschool en JADS (Jheronimus Academy of Data Science). Zij mochten hun tanden zetten in de challenge van Herenboeren Nederland, die betrekking had op het vraaggestuurde karakter van een Herenboerderij.

Duurzaam teeltplan
De challenge luidde: ‘Bedenk een tool die de Herenboer van dienst is bij het maken van een duurzaam teeltplan, dat ongeveer 500 mensen wekelijks kan voorzien van het eten dat zij wensen.’ Nog niet zo eenvoudig als je nagaat dat een krop sla in april langzamer groeit dan in juni, dat niet alle gewassen goed na elkaar kunnen groeien, en dat veel zon of regen de groei kunnen versnellen dan wel vertragen.

Croptimizer
Een mooie uitdaging voor het DataLab team, dat bestond uit deelnemers met o.a. data, ict en agrifood achtergronden. Samen ontwikkelden ze de ‘Croptimizer’: een tool die de boer gedurende het gehele teeltseizoen voorziet van advies over ‘the best next crop’. Door slim gebruik te maken van externe databases met een filter en een score systematiek, combineert de applicatie belangrijkste variabelen in het teeltproces (groeiseizoen, vraag type gewas, vraag per mond) voor een optimale teeltplanning en -opbrengst.

Mismatch tussen vraag en aanbod beperken
De jury was unaniem in haar oordeel en vond bovendien dat de Croptimizer niet alleen een oplossing is voor de challenge van Herenboeren, maar ook voor veel andere korte keten initiatieven mogelijkheden biedt. Dankzij Croptimizer kan een teler de mismatch tussen vraag en aanbod tot een minimum beperken.

Eye opener
Het DataLab team won met Croptimizer een geldprijs en een 3-daagse accelerator van KPN. HAS Tuinbouw en akkerbouw-student Dirk-Jan Kloet, was één van de deelnemers. Voor hem was de samenwerking een eye opener: “Ik wist niet dat de werelden van agrifood en data science zo ver uit elkaar stonden. Met mijn sectorkennis kon ik vertellen waarom het zo belangrijk is om over te schakelen van een monocultuur naar een duurzamer teeltsysteem. Voor de data scientists was het op hun beurt interessant om te zien dat er zoveel kansen zijn in de agrifood sector.”

Shared Services Platform
Een andere challenge uit het netwerk van de Grow Campus was het shared service platform Boer in Kaart (BIK). Het datagedreven platform is het resultaat van het project Korte Keten 2.0, waarin HAS Hogeschool, ZLTO, Geodan en Food!Up Brabant met boeren en ketenpartijen op zoek zijn gegaan naar een (digitale) oplossing voor het collectief vermarkten van producten/diensten in de korte afzetketen. Tijdens de Korte Keten Hack werd het concept gepresenteerd aan het netwerk van Food Valley.

Krachtig collectief dataplatform
Een belangrijke conclusie volgens initiatiefnemer Theo Thewessen: “Begin bij de basis. Als je als korte keten ondernemer een vuist wil maken, dan is een krachtig collectief (data-)platform nodig. Dit kan gebruikt  worden door een scala aan professionele verkoopkanalen die zorg dragen voor distributie, marketing, e-commerce en sales. 1+1=3.”

Automatiseringstool
BIK is behalve dataplatform ook een automatiseringstool voor boeren. Het systeem omvat naast data over het bedrijfsprofiel en de producten, ook functionaliteiten om voorraden, prijzen, transacties te beheren. Verkoopkanalen kunnen (middels API’s) geautomatiseerd selecties maken uit het aanbod en dit naadloos aansluiten op hun eigen (web-)winkel en bestelsystemen.

Kennismaking die naar meer smaakt
De Korte Keten Hack was voor DataLab AgriFood een kennismaking die naar meer smaakt. Projectleider Marien de Bakker: “Binnen het project DataLab AgriFood zullen in samenwerking met FarmHack en andere partners meer van dit soort Hackathons worden georganiseerd. Het is mooie manier om de werelden van data en agrifood dichter bij elkaar te brengen en synergie van multidisciplinaire samenwerking in de praktijk te ervaren.”

Initiatiefnemers, partners & sponsoren
De Food Valley Korte Keten Hack was een initiatief van de gemeente Barneveld, handelshuis DO-IT, zorgboerderij ‘t Paradijs en gebiedscoöperatie O-gen. Met veel dank aan de partners en sponsors: Rabobank Food ValleyICT Campus en ICT ValleyJoin Data, Wageningen UR (Agro Data Cube).

2019-03-25T15:24:06+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag