Creatief talent valt in de prijzen bij WUR Life Sciences hackathon

Tijdens de allereerste WUR Life Sciences hackathon kregen vertegenwoordigers van AgriTech bedrijven de kans om creatief technisch talent te werken aan hun challenges. De hackathon, ondersteund door het Europese programma Smart Agri Hubs, bestond uit 4 verschillende challenges. Team mochten zelf een challenge kiezen en hadden 32 uur de tijd om zich vervolgens in de data te verdiepen, een data-driven oplossing te bedenken en deze uit te voeren, te bouwen of een prototype te maken.

Het winnende team Betsie had gekozen voor de Lely & Rovecom challenge. Dankzij een gecombineerde dataset met data van beide bedrijven, beschikte het team over voedings- en gezondheidsdata van enkele duizenden individuele koeien. Aan het team de uitdaging om hierin te zoeken naar nieuwe correlaties, zoals tussen voeding en gezondheid. Team Betsie won een prijs van € 5.000, -.

Wetenschappelijke literatuur
Runner up was team Unisearch, dat werkte aan de Unilever-challenge. Die had betrekking op een probleem waar veel onderzoekers momenteel mee geconfronteerd worden: het vinden van belangrijke informatie in de immer groeiende hoeveelheid wetenschappelijke literatuur. Met vaak weinig tijd en beperkte zoekfunctionaliteit van de huidige zoekmachines. De oplossing van team Unisearch was om volledige tekst in hun zoekmachine op te nemen en het zelflerend vermogen (artificial intelligence) te versterken door er interactie in te bouwen.

Ziektevoorspellingsmodel
Een speciale prijs (de beroemde Farmhack Hoodie) werd toegekend het Bulgaarse team BeVine, dat al eerder aan een hackathon deelnam en won. Hun doel was het voorkomen van ziekten bij de productie van wijnstokken, door ontwikkeling van een ziektevoorspellingsmodel op basis van blad-herkenning in de wijngaard. Tijdens de WUR-hackathon werkten ze aan de integratie van meteogegevens en het verfijnen van hun businessplan.

Samenwerking die naar meer smaakt
De Korte Keten Hack was voor DataLab AgriFood een samenwerking die naar meer smaakt. Projectleider Marien de Bakker: “Binnen het project DataLab AgriFood zullen in samenwerking met FarmHack en andere partners meer van dit soort Hackathons worden georganiseerd. Het is mooie manier om de werelden van data en agrifood dichter bij elkaar te brengen en synergie van multidisciplinaire samenwerking in de praktijk te ervaren.”

Initiatiefnemers, partners & sponsoren
De hackathon was een initiatief van de bachelor Agrotechnologie en master Biosystems Engineering. Partners van het evenement waren het DataLab en het Wageningen Data Competence Center. Het Europese programma Smart Agri Hubs stelde 10.000 euro prijzengeld beschikbaar, om winnende concepten financieel te ondersteunen.

2019-12-09T09:38:09+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag