Grow Campus tekent mee tegen voedselverspilling

Op 14 maart jl. heeft de Grow Campus samen met onder andere partner Avans Hogeschool (Compass Group) en bedrijfslid NoFoodWasted een convenant tegen voedselverspilling ondertekend. In het convenant is vastgelegd dat de organisaties zich er voor inspannen om voedselverspilling in en rondom ‘s-Hertogenbosch met 50% te verminderen. Behalve genoemde organisaties zijn nog drie supermarkten, vier restaurants en een cateringbedrijf betrokken. De gemeente ’s-Hertogenbosch ondersteunt het convenant.

Centrale element in het convenant is de Afgeprijsd-app, ontwikkeld door NoFoodWasted. De app laat consumenten zien welke producten bij hun lokale supermarkt tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen en daardoor met korting te koop zijn. Supermarkten hoeven door gebruik van de app minder producten weg te gooien. Consument kunnen eenvoudig afgeprijsde, dus goedkopere producten kopen en voorkomen daarmee dat de producten worden weggegooid. Inmiddels gebruiken 47.000 consumenten in Nederland de app.

Onderzoek naar effecten
De deelnemende restaurants en onderwijsinstellingen gaan nieuwe varianten van de app gebruiken, waarmee zij maaltijden met korting aanbieden aan hun bezoekers en leerlingen. Gedurende de drie jaar gaan studenten van de Grow Campus de effecten van het gebruik van de app bij de deelnemende organisaties onderzoeken.

Innovatie en duurzaamheid
August de Vocht, directeur van NoFoodWasted is enthousiast: “Met dit convenant wordt ’s-Hertogenbosch onze pilotstad, die voorop loopt in het toepassen van de app en die fungeert als ‘laboratorium’ voor nieuwe toepassingen ervan. Dat past goed bij ’s-Hertogenbosch, een echt bourgondische stad, met veel aandacht voor innovatie en duurzaamheid. Ik hoop dat dit convenant gaat werken als een olievlek en dat nog veel meer partijen in de stad erbij aanhaken.”

Eenvoudig instappen en winst boeken
Ook Jan Hoskam, wethouder economie en duurzaamheid, is positief: “Met slimme technologie kun je de voedselketen duurzamer maken, dat heeft NoFoodWasted bewezen. Het mooie van deze technologie vind ik dat de prijs laag is: supermarktondernemers, restauranthouders en instellingen met eigen restaurants kunnen hierdoor eenvoudig instappen en winst boeken: minder afval, meer omzet. Ik maak dit graag mogelijk, want dit initiatief levert op een hele praktische manier resultaat op voor onze stad. En het past naadloos in de ambities van AgrifoodCapital en ons themajaar We Are Food.”

Het convenant biedt andere partijen de ruimte om alsnog aan te sluiten. Elke supermarkt die gedurende het eerste jaar aanhaakt, ontvangt een bijdrage van € 400,- in de onkosten. De Afgeprijsd app is gratis te downloaden in de app-stores. Deelnemende organisaties:

 • NoFoodWasted BV
 • Grow Campus
 • Soho Den Bosch
 • Plus van den Brom
 • Restaurant Buurt
 • Doncurado Den Bosch
 • Yalla Yalla Foodbar
 • Albert Heijn Nuland
 • Compass Group (Avans Hogeschool)
 • Plus Mulder
 • Gemeente ’s-Hertogenbosch

Wil je meer weten over de App en de samenwerking tussen de Grow Campus partners en NoFoodWasted? Bekijk dan ook dit filmpje!

2018-03-15T09:42:48+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag