Avans studenten ontwerpen oogstmachine voor bamboe

Bambooder, een bedrijf dat bamboevezels produceert en ontwikkelt, had een prangende vraag. Hoe kunnen we bamboe op een duurzame, mechanische manier oogsten? De vraag kwam terecht bij Frans Schapendonk van Avans Hogeschool, die op zoek was naar een mooie opdracht voor zijn tweedejaars studenten Werktuigbouwkunde. De match was snel gemaakt.

“Ik heb de leukste baan van de wereld,” zegt Frans Schapendonk, hoofdinstructeur Praktijkonderwijs bij Avans Hogeschool, terwijl hij ons voorgaat in het Tech lab. Hier en daar wijst hij machines en opstellingen aan die studenten in zijn lessen hebben ontwikkeld. Met een groep eerstejaars werkt hij samen met collega’s aan een machine die PE (poly ethyleen)-soorten recycled. Even verderop staat een fiets die studenten hebben ontworpen voor het terugwinnen van energie die vrijkomt bij remmen en afdalen en die wordt opgeslagen in een vliegwiel.

Hoogwaardige composieten
Via een collega kwam Frans in contact met Marc Bokeloh, de eigenaar van Bambooder. Bamboe is een sterk en snelgroeiend gewas, dat voor talloze doeleinden gebruikt kan worden. “Je kent waarschijnlijk de kleding al, maar bamboevezels kunnen ook worden gebruikt als grondstof voor hoogwaardige composieten,” legt Marc uit. “De vezels beschikken over sterke mechanische eigenschappen waardoor ze als grondstof geschikt zijn voor toepassingen in de bouw, automotive of luchtvaart. Hierop richt Bambooder zich.”

Duurzaam en mechanisch
Momenteel werken in opdracht van Bambooder zo’n 80 Avans studenten Werktuigbouwkunde aan een duurzame, mechanische oplossing voor het oogsten van bamboe. “We hebben de groep opgedeeld naar vier fasen,” licht Frans toe. “Het zagen en aanbieden van de takken, het verwijderen van de takken, het verwijderen van de knoesten en het maken van de vezels. De eerste ontwerpen zijn nu gepresenteerd. Er zitten al veel mooie ideeën bij.”

‘Proof of principle’
Ook Marc is enthousiast. “De studenten doen het erg goed. Het is leuk om te zien hoe ze te werk gaan. De opsplitsing van het project in groepen per deelproces, komt de creativiteit ten goede.” De schetsen worden nu uitgewerkt in Solid Works, waarin de nodige verbeteringen kunnen worden aangebracht. Daarna kunnen de studenten aan de slag gaan met de ontwikkeling van hun ‘proof of principle’: het machineonderdeel dat bewijst dat het principe werkt.

Voorstudie
Marc is aangenaam verrast door de professionaliteit. “Sommige studenten hebben al heel duidelijk voor ogen wat ze willen doen, anderen zijn nog zoekende. De begeleiding van Frans en collega’s is hierbij ook erg waardevol.” De planning is dat de studenten eind juni de machine in onderdelen gaan opleveren. Dit is voor Marc de perfecte voorstudie voor het  uiteindelijke ontwerp.

Ook samenwerken?
Frans en zijn collega’s zijn regelmatig op zoek naar interessante real life cases van ondernemers. Ben je benieuwd naar de samenwerkingsmogelijkheden met Avans Hogeschool of met onze andere Partners? Neem dan contact op met de Grow Campus.

2017-03-23T14:18:34+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag