AgriFood scale-up programma weer van start!

Voor start-ups is het niet moeilijk om ondersteuning te vinden. Maar wat als je bedrijf die eerste fase voorbij is? Het product is af, er is omzet, er zijn klanten en mensen in dienst. In deze fase dienen zich nieuwe vraagstukken aan, echter nu is er veel minder hulp. Dat is jammer, want juist nu heeft je bedrijf veel groeipotentie. Daarom is er het AgriFood Scale-up programma: een initiatief van de Grow Campus, AgriFood Capital, OndernemersLift+ en KplusV, waarin met MKB-ondernemers wordt gewerkt aan de groei van hun bedrijf.

“Uit ervaring is gebleken dat een combinatie van business coaching en een gestructureerde aanpak het beste werkt,” aldus Jan Pieter van der Lugt van Grow Campus. “Veel ondernemers werken vooral in hun bedrijf, en minder aan hun bedrijf, waardoor hun eigen grens automatisch de grens voor het bedrijf is. Zonde als er meer potentie in het product, de markt en de organisatie zit!”

Eerste vijf deelnemers van start
In de zomer van 2016 is fase 1 van het programma gestart. De eerste vijf deelnemers zijn begonnen met een intakegesprek met een business coach. “Tijdens dit gesprek scherpen we hun ambities en doelstellingen aan,” legt Jan Pieter uit. “Waar sta je nu en waar wil je over twee jaar staan? Dit brengen we terug tot behapbare en liefst meetbare stappen van zes maanden. Vervolgens maken we die kleiner tot stappen van een maand. Actie maakt het verschil: wat moet je vandaag doen om de eerste stap te zetten naar je grote doel? Deze methode, van groeigoeroe Verne Harnish, heeft zich internationaal bewezen.”

Mentoren
Voor extra kennis, ervaring en inspiratie wordt elke ondernemer aan een mentor gekoppeld. Deze mentoren zijn ervaren topondernemers die de groeifase van hun bedrijf reeds voorbij zijn. Tijdens de mentorgesprekken staan de praktijk en persoonlijke ontwikkeling centraal. Ook hier worden de ondernemers uitgedaagd om buiten zijn bedrijf te kijken en zichzelf de vragen te stellen als: ‘Waar sta ik, waar wil ik naartoe, hoe doen anderen dat?’ Elke mentor heeft in zijn of haar carrière een leermeester gehad. Zij geven die kennis en ervaring graag door.

Speciaal voor AgriFood
“De ontwikkelmethode van Verne Harnish is toepasbaar op elk bedrijf en dus niet speciaal gericht op de agrifood sector,” licht mede initiatiefnemer Willem van de Kerkhof van KplusV toe. “Dat is het netwerk wel. Veel van onze mentoren zijn actief in AgriFood. Zij kunnen de ondernemers uit eigen ervaring helpen. Ook kunnen zij de ondernemer introduceren bij relevante contacten uit hun netwerk. Bij de vier initiatiefnemers is ook veel AgriFood-kennis en netwerk aanwezig. Zo zorgen we voor snellere resultaten dan een algemene consultant, incubator of accelerator kan bieden.”

Welke vraagstukken komen we het meeste tegen?
Willem van de Kerkhof: “In de voorbereiding spraken we met ruim 20 MKB AgriFood-ondernemers met groeiambitie. Wat helpt ze vooruit? Wat niet? Waar lopen ze tegenaan? We leerden dat AgriFood-ondernemers vaker dan andere ondernemers bezig zijn met hun strategie. De sector heeft de afgelopen jaren veel schaalvergroting gezien. Veel ondernemers sturen daarom aan op basis van Cost Leadership. Deze strategie is echter niet langer onderscheidend. Ondernemers die willen groeien, moeten switchen daarom naar Customer Intimacy of Product Leadership. Dit vraagt om innovatie, samenwerking, positionering en nieuwe businessmodellen.”

De ervaringen van de eerste vijf deelnemers bevestigen dit beeld. Vier hebben een duidelijk marktvraagstuk, dat verder gaat dan ‘ik wil meer klanten’. Van de Kerkhof: “De vraag is wat voor soort klanten je wilt en welke eigenlijk niet? Hoe richt je je organisatie in? Doe je het zelf of werk je met partners? En wat betekent dit voor je eigen positie als ondernemer die vaak directeur-eigenaar is? Met deze en andere vragen gaan de ondernemers het komende halfjaar aan de slag.”

Meedoen?
Op dit moment wordt een tweede groep ondernemers samengesteld. Aanmelden is nog mogelijk! De deelnamecriteria zijn:

  •  je bent eigenaar van een bedrijf in de AgriFoodsector dat minimaal 2 jaar bestaat;
  •  >250.000 jaaromzet
  • je concept is schaalbaar of  je wilt hier naartoe groeien

Interesse? Laat het ons weten via info@growcampus.nl.

 

2017-02-07T09:36:27+00:00

Blijf op de hoogte (oud)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Stel hier uw vraag